Aan het Bestuur en/of College van Burgemeester & Wethouders van de
 De Rede 1
8251 ER  Dronten
De Rede 58
8251 EX  Dronten


Deze brief hebben we maar niet meer fysiek of per e-mail verstuurd, maar direct op het wereldwijde web geplaatst, op de 'Great Wall' (dit 'Wall' uit te spreken zoals Donald Trump dat deed, met een diepe lage ó, en vooral lang). Het Bestuur van de Gemeente Dronten is zo onbeschoft om brieven van haar burgers onvoldoende te beantwoorden, of maar helemaal te negeren: "Wat stelt een burger nu eigenlijk helemaal voor?". Het is 'het schijt hebben aan'.
 

 

 • Overlast Platanen aan De Lange Streek te Swifterbant
   
 • Omhakken Sparrebomen in de Hoofd Groen Structuur van Swifterbant
   


 

Swifterbant, 4 februari 2021

Geachte heer/mevrouw,

10 December 2019 schreef ik u een uitvoerige brief, betreffende de Overlast van de Platanen aan De Lange Streek in Swifterbant, die wij bewoners en uw inwoners van uw Gemeente Dronten ondervinden.

29 Juli 2005 schreef ik u al/reeds mijn eerste brief aangaande deze Overlast die wij mogen ondervinden van uw platanen.

Hedenmorgen donderdag 4 februari 2021 is het al vroeg weer een klere herrie in uw twee "buurten" hier ter plaatse. U spreekt tegenwoordig graag over "buurten". Wij vinden dit vervelend, wat het heeft iets van 'achterbuurten'. Wij kwamen hier wonen januari 1994 in de Spelwijk en niet in de "Spelbuurt" wat u er tegenwoordig graag van maakt. Neven ons ligt de Bloemenwijk, niet de "Bloemenbuurt". Woon je in de Bloemenwijk en wordt deze ineens gedegradeerd tot "buurt".

Wij zien Donkergroen van "Groen maakt Ongelukkig" weer bezig. Wij worden van dit bedrijf namelijk niet heel gelukkig. Wij worden gebeld en gewaarschuwd door een groepslid, dat er bomen omgaan. Direct de jas aan, camera mee, en in de klompen. Nooit eerder zagen wij zoveel Groene Donkers bij elkaar. Ook een heel wagenpark en tractors waren aanwezig. Er werd driftig gesnoeid, gehakseld en versnipperd, en twee bomen zijn tegen de vlakte gegaan. Het lijkt erop dat het een snelle actie moest zijn. Omhakken, 'Zerkleinern', klein maken, en wegwezen.


'De Keuperaar'
En 'Zerkleinern', klein maken, versnipperen, dat is de specialiteit van de Gemeente Dronten. Er is zelfs een Hoofd van de Afdeling Versnipperen.

 

'De Keuperaar', hakmes vernoemd naar het Hoofd Versnipperen van
 de Gemeente Dronten

"Wee uw gebeente indien u nog een klacht durft in te dienen tegen onze Gemeente". Het heeft iets China-achtigs, daar word je ook meteen opgepakt, en afgevoerd, en zien we je niet meer terug, anders dan dat je bent heropgevoed, of in de Babi pangang. Nico Keuper is klachtencoördinator, juridisch adviseur, en juridisch beleidsmedewerker van de Gemeente Dronten. Hij versnippert er natuurlijk uw klachten mee. Uw klacht ziet u niet meer terug.


 

Er gingen twee Picea's tegen de vlakte. Een Picea is een Sparreboom of Spar uit de familie van de Pinaceae (de dennenfamilie).

 Picea, Sparreboom of Spar, gesloopt in de 'Hoofd Groen Structuur' van Swifterbant Reiger Copyright
De 'Heilige' Hoofd Groen Structuur van Swifterbant
Dit is 'Heiligenschennis'Naast het Ondergronds Inzamel Depot, Ondergrondse Container, aan het begin van Langs de Bogen achter perceel De Standaard 14 liggen al delen van de in stukken gezaagde stammen. Een Giant knikshovel van Aarten
Boomverzorging uit Doornspijk komt net aangereden met weer een stuk Picea-stam.
 


Foto 5384 vs04 Giant knikshovel van Aarten Boomverzorging uit Doornspijk (Gelderland) komt juist aangereden met stuk stam van de omgelegde twee Picea's. Het embleem van Aarten mag wel wat duidelijker op de kniktrekker, "it's fading away". Boomverzorging is hier ontaard in 'ontzorging', oftewel het geheel opruimen van de bomen. Misschien moet dit ook wel onzichtbaar gebeuren? Dus liever niet je naam erbij. Dit is geen snoeien meer. Dit is boomverzorging in de ruimste zin van het woord. Van ontwerp, tot planten, en tot het verzorgen van de afvoer van 'de omgehakte', 'de geknakte'. Dit is meer een begrafenis-onderneming. Wij vroegen de chauffeur nog of hij herkenbaar of onherkenbaar op de foto wilde. Hij koos voor het laatste. Mensen zijn tegenwoordig ook weinig trots meer op hun werk en werkzaamheden. Wij zouden het een eer vinden om op zo een Giant knikshovel van Aarten Boomverzorging te mogen rijden. Maar op de foto en op het internet daar bedankte de beste man toch voor. Leuk voor Aarten. Als burgers hun afval naast de Ondergrondse neerleggen, nou dan zwaait er wat hoor! Maar hier legt toch echt de Gemeente Dronten het afval naast de OID, Ondergronds Inzamel Depot, neer (of in opdracht van). Foto 5384 vs04  4 februari 2021 10:37:29 uur (101kB 801x486) Reiger Copyright

 

Het 'Doods-teken', met oranje spuitbusverf, deze Picea's moesten om

Foto 5387 knvs03 Stukken stam van de twee Picea's of Sparrebomen die zijn omgehakt. Deze stonden achter het perceel Het Vaandel 2 en 2A in de 'Heilige Hoofd Groen Structuur' van Swifterbant. Het oranje spuitbus-teken betekent deze boom moet om. Foto
5387 knvs03  4 februari 2021 10:44:16 uur (108kB 798x524) Reiger Copyright

 

In de 'Heilige Hoofd Groen Structuur' van Swifterbant

Foto 5389 knvs03 Stukken stam van de twee omgehakte Picea's naast de Ondergrondse Container bij de ingang van Langs de Bogen achter het perceel De Standaard 14 te Swifterbant. We leggen niet onze zooi naast de Ondergrondse mijnheer Roelof Siepel. Dit is een slecht voorbeeld wat de Gemeente Dronten hier geeft. Dit waren nog relatief jonge bomen, maar hun leven is alweer "in den knop" gebroken.
Foto 5389 knvs03  4 februari 2021 10:44:35 uur (124kB 800x532) Reiger Copyright

 

 Picea abies, 'Het Laatste' van deze twee mooie sparren

Foto 5391 knvs03  4 februari 2021 16:50:22 uur (63,5kB 810x400) Reiger Copyright

 

Rentmeesters van God
We komen de Donker Concierge voor Swifterbant en Biddinghuizen tegen. We vertellen hem, dat het hier 'Hoofd Groen Structuur' is, en dat "het verboden is hier bomen te kappen". De man vertelt ons dat zij in opdracht van de Gemeente Dronten hier bezig zijn, en dat de Gemeente Dronten een kapvergunning heeft afgegeven voor deze bomen. Hebben wij dit in de krant gelezen? Voorts zijn de bomen "Exoten" vertelt hij. Dus weg ermee?! De man gaat ons verder vertellen, dat het verboden is hier de werkzaamheden te filmen. Wij leggen de man uit, dat het hier openbaar terrein betreft, en dat volgens ons wij wel degelijk gerechtigd zijn hier te filmen. Maar grote kans dat binnenkort de wet wordt aangepast. In Frankrijk mag je de Politie al niet meer filmen. Dan ga je de gevangenis in. Dat willen Rutte en de zijnen, o.a. Ferd Grapperhaus, hier ook wel invoeren. Dan kan de Politie 'fijn' haar gang gaan. En binnenkort mag je de werkzaamheden van Donker Groen en Aarten misschien ook wel niet meer filmen, nou ja op de foto zetten? En dan kunnen mijnheer de burgemeester (VVD) en de heer Roelof Siepel van de ChristenUnie gewoon hun 'goddelijke gang' gaan. Immers zij beschouwen zichzelf als rentmeesters van God hier op aarde.

Wel aan het begin van De Lange Streek staan nog een paar Metasequoia's glyptostroboides. Deze komen uit China. Als dat geen 'Exoten' zijn! Gauw omleggen zeg, en weg ermee! Alles wat Buitenlands is, weg ermee? In de Gemeente Dronten? Oei.


We doen maar niet meer 'in afwachting van uw reactie'. U denkt klaar te zijn met ons, maar wij zijn ook wel klaar met u.


 Ing. Reiger
(hsch) Kloosterman
De Kruisboog 16
8255 GC  Swifterbant


Reiger hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland


 

'Het Verdriet van Dronten' voorheen 'De Polderpioniers' van beeldhouwer Kees Jansen

Wat zien wij 3 februari 2021 21:15 uur bij Omroep Flevoland: een uitgebreide reportage over het beeld 'De Polderpioniers' dat weer eens is verhuisd. Nu terug naar de locatie langs De Noord waar het even verderop 40 jaar lang gestaan heeft. Een zwaarwegend argument voor het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten, om het beeld op deze plek te herplaatsen, nadat het College eerder het besluit had genomen 'De Polderpioniers' bij de villa's van 'Het Heuvelpark' neer te zetten, wat ook is gebeurd. Zeg niet dat het geen College Besluit was, zelfs als je een brief krijgt van een ambtenaar is het al: "Namens het College van Burgemeester en Wethouders van Dronten".

(https www omroepflevoland nl nieuws 216229 beeld-de-polderpioniers-na-storm-van-kritiek-weer-terug-langs-de-noord) > Klik hierBurgeroorlog en Stammenstrijd in Dronten

Een burgeroorlog brak uit in Drontendorp, een Stammenstrijd. De 'Heuvelparkers' tegen 'De Noordelingen'. Opnieuw dus een vergadering van het College, waarna de voltallige Raad bijeen werd geroepen, nou ja, het werd een "commissievergadering". Dat het beeld was geplaatst bij de 'Heuvelparkers' was een klap in het gezicht van 'De Noordelingen' schrijft verslaggever Herre Stegenga in zijn de Stentor 7 januari 2021 om 21:59 uur: "Uit historisch oogpunt hoort het beeld terug te keren aan De Noord. Het liefst met een pioniersbankje", zei Georgette Rozendaal, aanvoerster van 'De Noordelingen', in deze Commissie-vergadering. Slim gespeeld van Georgette, zij heeft iets van de Franse maagd Marianne. En nu staat uw 'Het Verdriet van Dronten' nog weer opnieuw tussen de appartementsgebouwen, mevrouw Rozendaal.

Wij, Reiger en de zijnen, vinden dat het beeld uit "historisch oogpunt" naar Swifterbant moet, daar horen 'De Polderpioniers' thuis.


En nu Omroep Flevoland opnieuw erbij. Er zit zelfs een hele video bij, het beeld van Kees Jansen hangend in de hijsbanden van de kraan die het beeld optilt, en op een kar zet. Daarna rijdt de kraan met de kar achter zich aan, het beeld, de "geest" van voormalig Gemeentesecretaris Jan Griede, 'Het Verdriet van Dronten', voorheen 'De Polderpioniers' naar zijn nieuw zoveelste rustplaats.
 

Als een trofee worden de 'De Polderpioniers', op schandelijke wijze, door het dorp voortgetrokken, 'De Noordelingen' hebben hun slag geslagen, ten koste van de 'Heuvelparkers', bij wie het verdriet groot is. Een triest en verdrietig gezicht. Opnieuw wordt er gesleept met dit beeld. Dré wijst nog een keer zijn vrouw Gertra, de plek aan waar ze daareven nog stonden, voor de villa's van 'Het Heuvelpark'. En nu vastgebonden op een kar, worden ze voortgetrokken, voortgesleept, door het dorp. Er wordt met hen gezeuld. Kon er niet even een kleed over dit kunstwerk heen, kon er niet met wat meer respect worden omgegaan met dit beeld 'Het Verdriet van Dronten', met deze twee 'Polderpioniers'? Verderop zullen ze weer van de kar worden gehesen. Een van 'De Noordelingen' maakt stiekem vanuit zijn zolderkamertje opnamen van dit 'transport'. Het doet aan oorlog denken, waar mensen ook op karren en wagens, met het weinige dat ze mee kunnen nemen, vertrekken. We zien, dat op 'Het Heuvelpark' allemaal méérstammige berkjes zijn geplant. Hier plant de Gemeente Dronten geen reusachtige platanen!


Twee werklieden duwen en dwingen het beeld als twee echte nieuwe polderpioniers exact op de nieuwe plek. Twee polderpioniers die door twee nieuwe polderpioniers op hun plaats worden gezet. Oké, de kraanmachinist mogen wij niet vergeten, en al die mensen die zich hier tegenaan bemoeid hebben tot de burgemeester aan toe.

Omroep Flevoland vindt het leuk en fijn als mensen reageren op hun verslaggeving en verslaglegging, en een extra dimensie weten toe te voegen en aan te reiken. Stel je materiaal wordt niet gelezen.


'De Polderpioniers' in de hijsbanden


Beeld uit de video ons allen, aan de hele wereld, 3 februari 2021, gepresenteerd door Omroep Flevoland. Twee, eigenlijk drie nieuwe Polderpioniers hijsen, duwen en dwingen het beeld, vertegenwoordigende de "Polderpioniersgeest", de "geest" die voormalig Gemeentesecretaris van Dronten, Jan Griede, voor ogen had in 1977 toen hij zijn cadeau mocht uitkiezen, omdat hij 25 jaar in het ambt was, waarvan slechts 11 jaren in de Dronten, en slechts 5 jaar als Gemeentesecretaris, maar goed, hij kreeg een beeld ter ere van zijn "geest", een cadeau van een 'luttele' 27.000 guldens toentertijd, van de toenmalige Drontense gemeenschap. Let wel, óók Swifterbant en Biddinghuizen. 10 December 1977 werd het beeld op zijn sokkel gehesen.


Te belachelijk voor woorden

Wij vinden het natuurlijk bezopen, te belachelijk voor woorden, dat een gemeenteambtenaar die slechts 5 jaar Gemeentesecretaris is, voor zijn 25-jarig ambtsjubileum een beeld mag uitzoeken van 27.000 guldens in 1977, en in 2021, 44 jaar later, opnieuw een doorslaggevende stem krijgt bij het opnieuw plaatsen van dit beeld.
 

Jan Griede, voormalig Gemeentesecretaris Dronten bij zijn cadeau uit 1977


Nu Omroep Flevoland toch in Drontendorp is, wordt meteen even gebeld met Jan Griede, de voormalige Drontense Gemeentesecretaris. "Vlug komen Jan, Omroep Flevoland is er, ze willen je op de foto bij je 'geest' ". Ogenblikkelijk springt Jan Griede op zijn fiets, en komt aangescheurd, zijn fiets staat links op het fietspad of wat is het. De bewoners van 'Het Heuvelpark' mogen niet klagen. Het beeld 'De Polderpioniers' staat eigenlijk nog steeds vóór hun appartementsgebouwen, maar heeft hen wel de rug toegekeerd.
 

Jan Griede
begon op 17-jarige leeftijd bij de gemeente Uithuizermeeden, tegenwoordig een dorp, of nog steeds, deel uitmakende van de gemeente Het Hogeland ver in het Hoge Noorden van de provincie Groningen, bijna in de monding van de Eems. Daarna ging hij bij verschillende andere gemeenten werken en eerst in 1966 werd hij benoemd als ambtenaar bij het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, afgekort de ZIJP. Zijn standplaats werd Dronten. Op 1 januari 1972 ontstond de Gemeente Dronten en werd Jan Griede de eerste Gemeentesecretaris. Dus zijn 25 jarig ambtsjubileum beslaat slechts 5 jaren als Gemeentesecretaris, en kostte de Gemeente Dronten toentertijd minimaal fl. 27.000,- , naast alle gebak en festiviteiten. En geld kost zijn "geest" de gemeenschap nu nog steeds. Wij zouden het nou zo leuk vinden, om te weten wat Jan Griede als 17-jarige jongeling ging doen bij de gemeente Uithuizermeeden. Mocht hij misschien de post openen en voorlezen aan mijnheer de burgemeester van Uithuizermeeden, of las de burgemeester Jan de brieven voor, zoals een goede burgervader die 'zijn' kinderen in de bibliotheek voorleest, of jongelingen de 'les' leest? Jan werd gekozen uit drie sollicitanten, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat zijn vader raadslid was, dus Jan had een kruiwagen, denkt ie zelf een beetje: "Mogelijk heeft het een handje geholpen" *. Hij mocht met de 'kroontjes'-pen keurige akten van de burgerlijke stand schrijven, en op de typemachine heel veel bijlagen van ministeriele stukken, omdat Uithuizermeeden toe nog geen kopieermachine bezat. En zo tot Gemeente Secretaris en je 25-jarig jubileum met beeld. In 1991 op 57 jarige leeftijd kon Jan Griede vervroegd uittreden en met pensioen. Dat geniet Jan nu al 30 jaren lang. Kan het zijn dat wij nu met z'n allen langer door moeten tot ons 67-ste? Ook ik, Reiger, had collega's in het onderwijs die er al met 52 jaar met een goede regeling uit konden, dus met pensioen. Geld, als je maar beloofde, dat je niet meer kwam werken.

* "Mogelijk heeft het een handje geholpen", uit een Interview voorjaar 2012 in de Nieuwsbrief nummer 3 Februari 2013 van de 'Stichting Geschiedschrijving in de Gemeente Dronten'. Er staat niet bij wie het interview afneemt. Het lijkt erop dat Jan Griede zichzelf bevraagt, zichzelf interviewt. Jan loopt graag met zichzelf te koop?

Liever nog had Jan Griede z'n een eigen standbeeld gehad, zoals van Michiel de Ruyter of Jan Pieterszoon Coen

 Jan Griede, alias Michiel de Ruyter


We maken een kleine berekening. In 1977 viert Jan Griede zijn 25-jarig ambtsjubileum. Hij begon dus bij de gemeente Uithuizermeeden in 1952 als 17-jarige jongeling. Nog 17 jaar terug in 1935 komt de boreling ter wereld en wordt hij ingeschreven in de gemeentelijke registers als Jan Griede, en neemt zijn reis een aanvang. We zitten er niet ver naast, Jan Griede, de eerste Gemeentesecretaris van Dronten werd in 1934 geboren in Uithuizermeeden. Nu is hij op de fiets gekomen om zijn cadeau opnieuw 'uit te pakken' en in ontvangst te nemen voor het oog van de camera.


De overmacht
van 300 inwoners van de Gemeente Dronten maakte, dat het beeld hier aan De Noord kwam. Het argument: dit is de plek waar het altijd stond. De 'Heuvelparkers' hebben het nakijken. Dit is democratie zoals die hoort te zijn. De Gemeente Dronten heeft een kleine 42.000 inwoners en een kleine pressiegroep krijgt haar zin. Hier baseert de Gemeente Dronten haar ad hoc beleid op. Oké, de raad heeft zich er natuurlijk ook nog mee bemoeid, maar dat is het dan. De mensen in Swifterbant en Biddinghuizen beseften niet eens dat het beeld ook naar elders kon, de Biddinghuizenaren en de Swifterbantmensen hebben ook recht op dit beeld. De kunstenaar Kees Jansen zegt het nog in DeDrontenaar van donderdag 12 november 2020 11:55 uur: "Dit beeld symboliseert àlle mensen die in de Gemeente Dronten wonen". Het was immers het idee van de toenmalige Gemeentesecretaris. En omdat er nu eenmaal minder Biddinghuizenaren en Swifterbantmensen zijn dan Drontendorpers, komen wij natuurlijk nooit aan de beurt.
 

Omroep Flevoland schrijft donderdag 7 januari 2021 22:43 uur

De raad betreurt de discussie over de "gevoelige zaak" die is ontstaan, maar waardeerde de excuses van de wethouder. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", aldus de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). De SP (Socialistische Partij) sprak over "zwabberbeleid" van het college. "We spreken ons verdriet uit over iets wat eenheid zou moeten brengen nu verdeeldheid brengt", aldus de ChristenUnie. De PvdA (Partij van de Arbeid) plaatste die discussie wel in een actuele context: "Ik denk toch niet dat we hiervoor de trappen van het gemeentehuis gaan bestormen, zoals in Amerika" (Ja, dat dachten ze in Amerika ook). Het maakt de ChristenUnie op zich niet uit waar het beeld staat, want 'De Polderpioniers' is van alle Drontenaren. D66 (Democraten 66) zei dat het misschien een nog wel mooiere plek verdient dan De Noord. - Het beeld van kunstenaar Kees Jansen beeldt een man uit, die de weidse polder aan zijn vrouw laat zien. De PvdA merkte op dat dat weidse landschap sindsdien al lang is omarmd door bebouwing. (einde citaat)

"We spreken ons verdriet uit over iets wat eenheid zou moeten brengen nu verdeeldheid brengt", aldus de ChristenUnie, schrijft/tekent Omroep Flevoland op.

("Wij spreken ook ons verdriet uit over wat eenheid zou moeten brengen en dat juist verdeeldheid brengt", sprak mevrouw Witteveen letterlijk)

Als de ChristenUnie spreekt bij monde van mevrouw Marianne Witteveen-Rigterink over "verdriet" wat dit beeld oproept, dan mogen we vanaf nu met recht spreken over "Het Verdriet van Dronten", voorheen 'De Polderpioniers', het kunstwerk van beeldhouwer Kees Jansen

Het beeld 'De Polderpioniers' verdient misschien nog wel een mooiere plek dan aan De Noord volgens Democraten D66.

Mevrouw Lazise Hillebregt-de Valk D66 in de commissievergadering 7 januari 2021 ca: 20:00 uur: "Misschien verdient dit beeld zelfs nog wel een mooiere plek" (dan waar het beeld nu weer heengaat aan 'De Noord')

Naar Swifterbant
Dus niet bij de villa's van 'Het Heuvelpark' en niet aan 'De Noord', maar naar Swifterbant, waar de weidsheid nog is. In Swifterbant werd meer gepionierd, meer nog dan in Drontendorp en Biddinghuizen tesamen. Hier werden zaken pas echt uit de modder en de klei getrokken. En hier leefden ook de allereerste pioniers, de Swifterbant-mensen, die niet in een veilige omgeving van een omdijkte polder mochten leven, maar overgeleverd waren aan het water en de natuur. Deze mensen wisten nog niet van dijken en inpolderen. Dat bestond toen nog niet. Maar zij zijn het wel die uiteindelijk ervoor gezorgd hebben, dat mensen polders gingen aanleggen, in de strijd met het water, omdat hier wat te halen viel. Dus als ergens het pionieren gevierd moet worden dan is het hier in Swifterbant. Hier ligt de bakermat, hier hoort het beeld 'De Polderpioniers' thuis.

Reiger Geschiedschrijving SwifterbantNaar de rechter ermee

De stam van de 'Heuvelparkers' is in opstand gekomen en heeft de oorlog verklaard aan 'De Noordelingen', én het Gemeente Bestuur. De 'Heuvelparkers' zijn door de Gemeente Dronten bij het grofvuil neer gezet. 'Heuvelparker' Ino Meijer: "Ik voel mij in de steek gelaten door de gemeente" en "Het college heeft ons als initiatiefgroep bij het grofvuil gezet en niet gereageerd op ons bezwaarschrift tegen de verplaatsing", schrijft Omroep Flevoland woensdag 3 februari 2021 21:15 uur op. De 'Heuvelparkers' stappen nu naar de rechter. De Drontense Wethouder Roelof Siepel van de ChristenUnie krijgt alweer dollartekens in zijn ogen, "Wat is dat toch met zijn ogen", roepen de mensen, "Dat zijn dollartekens", schrééuwen anderen. Roelof Siepel ziet in het grofvuil, al die 'Heuvelparkers' die nu allemaal een voor een in en als plastic vuilniszakken naast hun eigen Ondergrondse Containers staan, zakken waar allemaal jammer en gekerm uitkomt, in die zakken ziet Roelof Siepel ook een "geest", zijn "geest". Voor Roelof Siepel is grofvuil: "Grondstof!". Hij gaat er varkens- of kippenvoer van laten maken, of voor de leeuwen ermee, voer voor Artis! Dat deden ze in het oude Rome ook. Daar voerden de Christenen de Romeinen ook aan de leeuwen
(uit de Geschiedenis verdraaid). De 'Heuvelparkers' slingert hij eerst ook nog even op de bon, want Roelof houdt van strak en opgeruimd, en zakken zet je niet neer naast zijn Ondergrondse Containers. Roelof Siepel: "Dit vind ik nou toch zó 'Asociaal'! Dan ben je gewoon een 'Aso'! ". Als de burgemeester de zakken opendoet, buldert ie: "Allemaal Etterbakken, ruim ze op!". Zie ook de FlevoPost van 28 november 2019 21:37 uur waarin burgemeester Jean Paul Gebben tegen Flevo-verslaggever Kees Bakker zegt: "Dit zijn echt etterbakken en het grenst aan crimineel gedrag". Kees plakt er nog even ijverig een plaatje bij van een politieagent naast zijn dienstauto met de hand op zijn Walther P99 dienstpistool, en de burgemeester knikt tevreden. De burgemeester van Dronten wil graag gezag uitstralen. Even later breekt de Covid uit.

 

 • Steun en help Artis,
  een schenking t.n.v ARTIS op rekeningnummer
  NL72 RABO 0162 1135 01
  onder vermelding van: Laat de leeuwen in Artis blijven

 


'Het Verdriet van Dronten'

voorheen 'De Polderpioniers' van Dronten van beeldhouwer Kees Jansen gaan naar Swifterbant,
de 'Twee Farao's' naar 'Het Heuvelpark'.
 
 ('Ach' met linkerhand, Gertra op rechts)
 

 

 


('Ach' met rechts, Gertra op links)

'Het Verdriet van Dronten' voorheen 'De Polderpioniers' van beeldhouwer Kees Jansen

"Ach", zegt polderpionier Dré tegen zijn vrouw Gertra (uit te spreken als "Kèrtra", zoals Gertrude als "Kèrtroed"), "moet je zien wat er van ons werk is terechtgekomen". Het is of zij staan bij het graf van een dierbare. Om dit beeld is gevochten, het is de "geest" die Jan Griede, voormalig Gemeentesecretaris van Dronten, heeft losgelaten uit zijn fles, en er niet weer terug in heeft gekregen. Zijn "geest" heeft tweespalt en verdeeldheid gezaaid, en zwabbert over het Drontense land, deelt rake klappen uit in gezichten van de mensen, en mensen krijgen onverklaarbare pijnen in hun buik ervan, de "geest" zorgt ervoor dat mensen gaan drinken en erger. De mensen uit de Gouw 'Dronterland' (Drontenland!) spreken over de "White Spirit", alsof het over een Grote Indiaan gaat, of over het "Witte Wief". Nu heet het beeld "Het Verdriet van Dronten", zelfs zijn eigen houwer, Kees Jansen, is er aan gestorven "van verdriet", nog niet. Er werden sowieso altijd al veel bloemen bij het beeld neergelegd voor overledenen. Eigenlijk is het beeld een soort van  grafmonument, hier liggen de laatsten.

Foto copyright Maarten Heijenk, journalist en eindredacteur van DeDrontenaar uit zijn: Wethouder bekent schuld over Polderpioniers: "Desnoods betaal ik het uit eigen zak". Aan ons allen toegestuurd, in onze brievenbussen geworpen (inwoners Dronten) en digitaal (de hele wereld), door Maarten 7 januari 2021, 20:41 uur. Let wel, Maarten Heijenk schrijft niet alleen voor Drontenaren, maar voor de hele wereld, ook de Eskimo's kunnen zijn verhalen lezen, het hele universum. Foto nabewerking Reiger Photography

 


 • 'De Twee Farao's' voorheen 'De Tweeling' van beeldhouwster mevrouw Nel van Lith (geb. Blaricum 22 november 1932) gaan naar Dronten en komen voor een van de muren van rode baksteen te staan van een van de villa's van het appartementencomplex 'Het Heuvelpark'. Ook kan een nieuwe muur gemetseld worden, speciaal voor dit kunstwerk. Daar zal dit beeld veel mooier uitkomen, en contrasteren met het rood van de baksteen. Het beeld wordt zodanig geplaatst, op voldoende afstand van de muur, dat mensen helemaal rond het beeld kunnen gaan. Het is ook fijn voor de bewoners van 'Het Heuvelpark', omdat het beeld 'De Twee Farao's' eenzelfde pioniersgeest uitstraalt als 'De Polderpioniers' die nu naar Swifterbant gaan, en voortaan heten 'Het Verdriet van Dronten', de "geest" die voormalig Gemeentesecretaris van Dronten, Jan Griede, los liet uit zijn fles, en er niet weer terug in kreeg. "Verdomme, kom hier kreng", horen we Jan Griede nóg. Ook 'De Twee Farao's' zetten er samen de schouders onder. Zó wordt ook de kist met daarin de overledene gedragen. De 'De Twee Farao's' van Nel van Lith doen meteen denken aan de tempel van Ramses II te Abu Simbel. Deze tempel is eigenlijk een reusachtig grafmonument, ter herinnering aan. Voor de bewoners van 'Het Heuvelpark' is het evenzo fijn, want iedere dag liggen en/of staan er nieuw bloemen bij het kunstwerk, gebracht door de begrafenisstoeten die er halt houden, en ter ere van de overledene in de lijkwagen, de bloemen en kransen er komen neerleggen. Zo blijft het een levendige boel daar bij deze appartementsgebouwen. Het is een blijvende herinnering voor ons de nog levenden, ook voor de bewoners van 'Het Heuvelpark' in Dronten, dat ons leven vergankelijk is en voorbij gaat. Op deze manier blijft 'Het Verdriet' ook in Drontendorp bewaard. Foto 5378 vs004  9 januari 2021 15:50:16 uur Reiger Copyright

 


De beelden van Abu Simbel, Tempel van Ramses II, zijn eigenlijk enorme grafmonumenten,
ter herinnering aan. Hier is eigenlijk sprake van een vierling, of twee tweelingen.

 

 • Geacht College van Burgemeester en Wethouders, als relatiegeschenk krijg u alvast van ons een Boekenlegger:

 


Dré en Gertra, 'De Polderpioniers'. De man wijst naar, wat zij al weet.

Gertra (uit te spreken als Kèrtra) 'De Polderpioniers' als Boekenlegger ook verkrijgbaar bij
de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Pirmera, Odd Fellows, Boekenvoordeel
(De Kiel 13-15), e.a.


 

Ino Meijer, aanvoerder en coach van de 'Heuvelparkers'

Ino Meijer (*28 maart 1941) de wereldberoemde coach van de winnende Drontense Zeskampers in 1969, hier als coach en aanvoerder van de 'Heuvelparkers' voor de camera van Omroep Flevoland, rechts van hem nog het beeld 'De Polderpioniers' 25 november 2020.

'De Polderpioniers' werden woensdag 3 februari 2021 op schandelijke wijze op een kar vastgebonden, en versleept naar alweer een volgende 'rust'-plaats.

"De voormalige gemeentesecretaris (Jan Griede) voor wiens jubileum het beeld ('De Polderpioniers')ooit gemaakt werd", schrijft Omroep Flevoland.

Het beeld 'De Polderpioniers' werd in 1977 gemaakt voor het jubileum van de Drontense gemeentesecretaris Jan Griede! Vindt Omroep Flevoland het ook niet een beetje belachelijk, dat er een beeld werd gemaakt voor 27.000 harde guldens in 1977 voor het 25-jarig ambtsjubileum van een gemeentesecretaris, die slechts 5 jaren daarvan gemeentesecretaris in Dronten was?

"In 1977 nam gemeentesecretaris Jan Griede het initiatief voor een beeld van de polderpioniers", en "Ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede wilde hij graag een beeld van de pioniersgeest", lezen we bij Flevoland Erfgoed, Cultureel erfgoed en kunst in Flevoland. Jan Griede schrijft niet alleen graag over de geschiedenis, hij schrijft ook graag zélf geschiedenis.

In 1962 kwamen de eerste bewoners naar het plaatsje Dronten. Vier jaar later, in 1966 kwam eerst Jan Griede naar hier en werd hij benoemd als ambtenaar bij het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, afgekort de ZIJP, met standplaats Dronten. In 1972 ontstond pas de Gemeente Dronten. In 1977 het jaar van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede bestond de Gemeente Dronten dus net 5 jaar! Van zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1977 heeft Jan Griede dus slechts 11 jaren in Dronten doorgebracht, en slechts 5 jaar daarvan als gemeentesecretaris.

In 1957 is Oostelijk Flevoland drooggelegd. Dus je kan je 25-jarig ambtsjubileum wel 'groots' willen vieren in 1977, maar 25 jaar eerder in 1952 stond hier de boel nog gewoon onder water, hoor!
 

Ino Meijer standbeeld
Als iemand een standbeeld verdient in de Gemeente Dronten dan is het wel Ino Meijer voor zijn verdienste als Zeskamper voor de Drontense gemeenschap en niet Jan Griede natuurlijk! Ino Meijer
(*28 maart 1941) heeft Dronten niet alleen nationaal, maar óók internationaal op de kaart gezet. Dus burgemeester Jean Paul van Gebben, bellen! met beeldhouwer Kees Jansen! om Ino uit de klei te trekken, en in brons te vereeuwigen.

Heuvelpark-bewoners Dronten willen dat 'De Polderpioniers' blijven staan
(Klik hier)

 

 

Hoera Ino Meijer 80 jaar! Zijn verjaardag werd zondag 28 Maart 2021 groots gevierd.

Zondag 28 maart 2021 werd de 80-ste verjaardag van Ino Meijer (*28 maart 1941) groots gevierd, familie, vrienden en buurtgenoten brachten de 80-jarige onderaan zijn flat een aubade, die hij vanaf zijn balkon in ontvangst nam. Er werd zelfs een oude Piper Super Cub PA-18 PH-ZVC van stal gehaald met sliert.

 

 

Brief Bestuur Gemeente Dronten
met datum 4 januari 2021 aan 'Heuvelparker' en 'Oud-Zeskamper' Ino Meijer:


Let wel: rode tekst en de gele arcering is van ons, Reiger. Deze brief namens het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten en de gehele gang van zaken rondom het beeld 'De Polderpioniers' getuigt van het weinige respect voor haar ereburger Ino Meijer (*28 maart 1941), de man die werkelijk wat betekend heeft voor de Drontense Gemeenschap.


 

 

 

Onderwerp:
Beeld "De Polderpioniers"

 

Geachte xxx,      xxx? Heuvelparker? Ino Meijer?
 
Hartelijk dank voor uw tweede brief d.d. 9 december 2020 namens de bewoners van het Heuvelpark. Hieronder gaan wij inhoudelijk in op de door u aangedragen aandachtspunten.

Voor de plaatsing van het beeld aan De Helling in mei 2020 is geen collegebesluit genomen. De wethouder Kunst en Cultuur, de heer Ton van Amerongen (VVD) heeft (op eigen houtje gehandeld, en heeft) de wensen van de bewoners van het Heuvelpark meegenomen en opdracht gegeven om het beeld aan De Helling te plaatsen vanuit de participatiegedachte om zoveel mogelijk aan te sluiten bij initiatieven uit de samenleving. De argumentatie voor de plaatsing werd ondersteund door de peiling uit De Drontenaar. Op dat moment is de randvoorwaarde uit 1977 die stelt dat het kunstwerk op een plek dient te staan waar veel publiek komt en/of passeert niet in ogenschouw genomen.

Aan de plaatsing aan De Helling kunnen geen eigendomsrechten worden ontleend omdat het kunstwerk eigendom is van de gemeente en in de openbare ruimte staat. Ook zijn er geen afspraken gemaakt of toezeggingen gedaan dat het beeld kon worden geadopteerd of eigendom zou worden van de bewoners van het Heuvelpark.

Zoals in de collegebrief van 25 november 2020 aangegeven is noch de petitie, noch de peiling leidend geweest vanwege de van elkaar afwijkende uitkomsten. De openbare en breed gedragen petitie is voor het college wel aanleiding geweest om in gesprek te gaan met diverse partijen. Omdat naar aanleiding van de peiling en de petitie door het college een brede maatschappelijke afweging moest worden gemaakt op basis van de verschillende belangen. Naar aanleiding van de door 300 mensen ondertekende petitie van oktober 2020 heeft het college gemeend om afspraken, verzoeken en initiatiefnemers uit het verleden te betrekken vanuit het algemeen belang.

 

________________________________________________

 


De voormalige Werkcommissie "De Polderpionier” uit 1977, bestaande uit onder andere de initiatiefnemer de heer Griede, stelde als randvoorwaarde dat het kunstwerk op een plek staat waar veel publiek komt en/of passeert. Gelet op de prominente betrokkenheid van de heer Jan Griede vanaf 1977
tot op heden heeft het college gemeend dat hij, als initiatiefnemer, een belangrijke stem heeft voor de definitieve locatie. De heer Griede heeft expliciet aangegeven dat hij is voorstander van herplaatsing naar de Noord.

Wie is hier nu de eigenlijke initiatiefnemer? Wie nam het besluit om Jan Griede voor zijn 25-jarig ambtsjubileum, een ambt dat hij slechts 11 jaren als ambtenaar in de plaats Dronten heeft gesleten, als ambtenaar in Algemene Dienst van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (ZIJP) met standplaats Dronten, en slechts 5 jaar als Gemeentesecretaris, een dergelijk cadeau aan te bieden. Of nam Jan Griede zelf de beslissing om zichzelf maar eens een cadeau te geven, zichzelf te fêteren, en op die manier zichzelf in de geschiedenisboeken bij te schrijven. Dat er op het beeld 'De Polderpioniers' niet staat: "Ter ere van Jan Griede, Eerste Gemeentesecretaris van Dronten"
 

Vanwege de grote maatschappelijke betrokkenheid en de twee verschillende locatiekeuzes die uit de peiling en petitie voortkwamen, heeft het college gekozen om op 27 oktober 2020 een formeel collegebesluit te nemen over de volgende definitieve locatie. Daarvoor is vanuit het democratisch oogpunt gekozen zodat voor iedereen (400+ inwoners) die betrokken is daarmee een gelijke informatiepositie werd gecreëerd.

Namens het College van Burgemeester en Wethouders wordt deze 'on-zin' opgeschreven! Zou de Teammanager Gebiedsontwikkeling zelf begrijpen wat hij hier opschrijft. En de 'democratie' wordt er ook nog even bijgesleept, om het een sausje te geven.


Bij een collegebesluit wordt, zoals te doen gebruikelijk, het besluit openbaar bekendgemaakt. Ook is het collegebesluit geagendeerd voor bespreking met de pers en voorzien van een persbericht inclusief een nadere toelichting.

Hoewel de kunstenaar zich kan vinden in beide locaties, heeft hij daarnaast aangegeven dat het nooit de bedoeling is geweest dat het beeld tussen polderpioniers dient te staan maar juist gericht dient te zijn op alle inwoners van Dronten, en dat wat hem betreft de plek aan de De Noord goed is. Bij de herplaatsing aan De Noord wordt het verzoek van de kunstenaar om de fundering aan te passen meegenomen.

"Het beeld is tussen de polderpioniers komen te staan". Of die appartementsgebouwen zitten vol met polderpioniers, een soort samenscholing, of het is een strijd geworden tussen polderpioniers, zeg maar de 'Heuvelparkers' en 'De Noordelingen'. Hé, maar hier in Swifterbant stikte het ook van de polderpioniers hoor, en zijn er ook reeds al vele omgevallen. En wat denk je van al die mensen die hier in Swifterbant zijn komen pionieren na 'De Polderpioniers'. Als wij in 1994 hier komen wonen, vertelt mijn baas, dat de omstandigheden nogal primitief zijn, en dat ze dat hier "pionieren" noemen. De Gemeente Dronten was zelf ook nog aan het "pionieren" in 1994, wij schreven hier reeds over. De mensen die hier in Swifterbant zo rond de eeuwwisseling in de "Waterwijk" kwamen wonen zaten in de "natterigheid", de wijk moest nog bemalen worden.


De afgelopen jaren is vanuit de uitvaartzorg verzocht om het kunstwerk voor begrafenissen van polderpioniers goed toegankelijk te maken zodat men eventueel bloemen kan leggen ter ere van hen die onze samenleving hebben opgebouwd. De nieuwe locatie aan De Noord maakt het mogelijk het kunstwerk van dichtbij te benaderen. Het college hecht er, vanuit het belang van de inclusieve samenleving, waarde aan dat ook mensen die minder mobiel zijn kunnen stilstaan bij onze historie. Daartoe heeft het college toegezegd een bankje bij het kunstwerk aan De Noord te plaatsen zodat alle inwoners dichtbij het beeld kunnen komen.

De Uitvaartzorg wordt er ook nog even bijgesleept. De begrafenisondernemers worden erbij betrokken, of hebben eigenlijk zichzelf naar voren gewerkt. Het lijkt ons dat begrafenissen hier alleen nog duurder van worden. "Doen we ook nog even een ritje met de overledene langs 'De Polderpioniers', met wat bloemen en kransen néérleggerij?", wordt er aan de nabestaanden gevraagd. De eigen nering wordt scherp in de gaten gehouden, vanuit 'democratisch' oogpunt natuurlijk: het laatste recht van de overledene.
 

In alle communicatie vanuit de gemeente is aangegeven dat de heer Schmidt als historicus betrokken is bij Stichting Geschiedschrijving. Er wordt geenszins namens het bestuur van Stichting Geschiedschrijving gesproken. Het college heeft begrepen dat het bestuur van de Stichting Geschiedschrijving neutraal in deze kwestie staat.

Een scheuring en ruzie bij de Stichting Geschiedschrijving ook nog. Wat een ellende en verdriet allemaal.
 

Het college ziet de ontstane grote maatschappelijke en publieke betrokkenheid bij het kunstwerk De Polderpioniers als een bevestiging dat het kunstwerk staat voor onze gezamenlijke ontstaansgeschiedenis. Het kunstwerk De Polderpioniers is in staat ons allen te raken. Daarom is het college van mening dat het belangrijk is dat een ieder zo optimaal mogelijk kan genieten van het kunstwerk om onze historie van dichtbij te benaderen en stil te staan bij ons unieke verhaal als eerbetoon aan alle polderpioniers. Dit kunstwerk symboliseert dat kunst voor iedereen is.

 

 

___________________________________________

 

 

Tot slot is de gemeente benaderd vanuit het Heuvelpark met de suggestie of er een alternatief kunstwerk kan worden geplaatst. Hierbij is gekeken naar het kunstwerk De Dukdalf. Echter is deze bij de vernieuwing van het centrum van Dronten verwijderd en uiteindelijk afgevoerd.
 

Het kunstwerk 'De Dukdalf' is bij de vernieuwing van het centrum van Dronten verwijderd en afgevoerd? Naar de 'Afvalstortstraat'? Gaat het Bestuur van de Gemeente Dronten, het College van Burgemeester en Wethouders, zó met onze kunst om? In Drontendorp vinden we het gebouw 'De Meerpaal' ontworpen door architect Frank van Klingeren (1919-1999), vroeger kwamen TV-uitzendingen uit 'De Meerpaal', als 'Stuif es in' met Ria Bremer, en 'Zeskamp' met presentator Dick Passchier en deelnemer en coach Ino Meijer. Ino Meijer (*28 maart 1941) kennen we van 'De Polderpioniers', nu 'Het Verdriet van Dronten'. Hij is aanvoerder van de 'Heuvelparkers' in de veldslag tegen 'De Noordelingen'.

 

De Meerpaal, te Dronten

En tussen het Gemeentehuis en 'De Meerpaal' ligt het 'Meerpaalplein' aan 'De Rede'. Maar het kunstwerk 'De Dukdalf' (meerpaal) wordt door het Bestuur van de Gemeente Dronten verwijderd en uiteindelijk maar afgevoerd naar de stort. Het 'Huis van de Gemeente Dronten' heeft ook al een dergelijke toren, een meerpaal gelijk, maar daar hangt in de kop een carillon.  Om te beginnen pikten de Atelier Pro-architecten van de hernieuwde 'De Meerpaal' het idee van de toren van professor ir. Piet Tauber, de architect van het Gemeentehuis.
 

Het Gemeentehuis van Dronten met toren, ook een meerpaal of dukdalf, met bovenin een carillon. Links zien we de toren van de voormalige Hervormde Kerk (Protestantse Gemeente nu) aan De Zuid 2 ('Open Hof'), tegenover het 'Stadsehuis', eveneens een soort van meerpaal, met een uurwerk met in het voorjaar van 2020 vernieuwde wijzerplaten en wijzers, en in de kop van de toren een luidklok waarop de meegegoten letters: "Hallelujah! Zingt den Heere een nieuw lied". Aan De Helling aan de andere kant van het winkelcentrum, op de foto rechts, staat de Katholieke St. Ludgerustoren recht tegenover de nieuwe appartementsgebouwen van 'Het Heuvelpark'. Ook de Ludgerustoren is een 'meerpaal' met in de kop een uurwerk met wijzerplaten en ook een luidklok, om het volk naar de kerk te roepen, of in geval van hoogwater of overstroming te waarschuwen. Te hopen is dat in Dronten iemand nog weet hoe 'de klok te luiden'. Wil de echte klokkenluider opstaan? Alle kerktorens in de Gemeente Dronten zijn feitelijk 'meerpalen', 'ankerplaatsen', aanlegplaatsen voor mensen. Op het Meerpaalplein zien we de Streetlife boombakken met meerstammige berkjes. Deze Shrubtubs zijn makkelijk met een vorkheftruck op te nemen en te verplaatsen. De bakken staan nu achter de Albert Heijn naast de parkeerplaats 'Kop van Het Ruim'. Wij schreven reeds eerder over deze boombakken. Ook wij willen van deze boombakken in Swifterbant. Wij schreven het Bestuur van de Gemeente Dronten hier reeds uitvoerig over. Een antwoord is natuurlijk nooit gekomen. De onbeschoftheid zelve! Waarom kan het in Drontendorp allemaal wel, maar in Swifterbant niet? De Gemeente Dronten weet ons wel te vinden voor de gemeentelijke belastingen.

De bovenstaande foto vonden wij op de cover van "Gemeentelijke monumenten in de kernen van de Gemeente Dronten, redengevende omschrijvingen", van 'Het Oversticht' te Zwolle.

https://www.dronten.nl/mozard/document/docnr/59197

 

Hier zien we het Gemeentehuis Dronten in 'Meerpaal'-uitvoering, door Reiger Projects. Het carillon is vertrokken naar Duitsland. De boombakken zijn al weer weg, of moeten nog komen. Dan weer vaste bomen, dan weer losse bomen in boombakken. Dan weer huisje zo. Dan weer pleintje dit. Dit Gemeentehuis en dit Meerpaalplein hebben al héél, héél véél geld gekost. En dat wordt allemaal op dit 'Huis van de Gemeente Dronten' uitgedacht, door ambtenaren.

Nu is men al weer bezig met het nieuwe 'Stadsehuis' voor de Gemeente Dronten, omdat het Rijk wil dat er huizen gebouwd gaan worden, in rap tempo, er moeten 1 miljoen woningen bijkomen in Nederland, en Flevoland is aangewezen als bouwput, en de kersverse nieuwe burgemeester van Dronten, Jean Paul van Gebben, sprong een gat in de lucht en stond direct al te juichen en te schrééuwen: "Ja, gráág, láát máár komen". De Gemeente Dronten heeft nu 17.000 woningen. Letterlijk zei de man: "Ik ben er eigenlijk wel enthousiast over", en "Of het er nu 10- of 20.000 (extra woningen, zijn Gemeente Dronten dubbel zo groot!) moeten zijn ..., maar om het gesprek met het kabinet aan te gaan: gráág!", in De Drontenaar zondag 23 februari 2020. Niet een verbouwd of gerenoveerd gemeentehuis zoals nu 22 februari 2021 natuurlijk, met een zielige PowerParking met een batterij. Néé. een heel nieuw 'Stadsehuis', en een nieuwe ketting voor de burgemeester natuurlijk, niet van ijzer maar van goud, daar droomt de burgervader van. Hij ziet zijn salaris omhooggaan met (reproductiefactor) een R0 ver boven de 1.

Niemand heeft het over het stabiliseren van het bevolkingsaantal of zelfs verminderen. Nee, alles is gericht op groei, en nog eens groei, en méér en méér. De volgende 'Covid's' liggen al klaar, want als wij zo door gaan zoals we nu bezig zijn, zullen alleen maar méér en méér ziekten de kop op steken. Wij wijzen naar China hoe verschrikkelijk ze daar met dieren omgaan, maar hoe wij met dieren omgaan daar wordt niet over gesproken, de idiote veestapel die wij er op na houden en onze idiote vleesconsumptie.


Genoeg 'meer-palen'
Waarschijnlijk paste het kunstwerk 'De Dukdalf' de heren architecten niet meer? Er is nu evenwicht op het Meerpaalplein, het duel, de 'battle' kan beginnen, tussen de 'meerpaal' van het Gemeentehuis en die van het Gebouw 'De Meerpaal'. Kwam het de Drontense Gemeentebestuurders niet meer uit het kunstwerk 'De Dukdalf'? Bepaalden zij wel welke kunst wij nog te zien krijgen. "Weg met die troep", bulderde de toenmalige burgemeester, die van "Dronterland" (Drontenland toch? De man had een borrel op!), of die van de brandweerkazerne. Was het Gebouw 'De Meerpaal' tegenover het Gemeentehuis met toren genoeg, en niet nog meer 'meer-palen', naast ook nog eens al die kerktorens? Op de foto hierboven is al geprobeerd de kerktoren van de Hervormde kerk aan De Zuid 2 ('Open Hof'), te doen verdwijnen, achter de toren van het Gemeentehuis. Het past niet meer zo in het plaatje die kerktoren?! Wie is de maker van deze foto?

 

Verwijderd en afgevoerd, waarom?

 • Deze gaan zolang mee, zeker als je ze een beetje onderhoudt en beschermt, maar niet bij de Gemeente Dronten dus. Is ie in de openhaard van een medewerker van de Gemeente misschien verdwenen?
   

 • Deze meerpaal vonden wij op het internet voor € 200,-  bij - www.hardhoutzeeland.nl - :
  (https://www. zeelandnet. nl/ prikbord/ landbouw-en-boerderij/ overige/ 13356429-Meerpaal_met_kap.html, deze link werkt niet meer)
  Aan deze dukdalf zie je, dat ie wat meegemaakt heeft. De dukdalf wijst ons erop dat het hier vroeger water was. Er komen nog wat kosten bij voor plaatsing, en we leggen er nog een stalen roeiboot op het gazon voor de villa's naast, dan hebben de bewoners het veilige gevoel, dat als de polder weer onder water loopt ze nog weg kunnen, desnoods een paar boten omheen de dukdalf, we maken er gewoon een stilleven van, dan is het nieuwe kunstwerk af, en gaat het wethouder Ton van Amerongen ook niet al teveel kosten, uit zijn eigen zak.

   

 

 

 • De dukdalf is een mooie herinnering aan, dat wij onder de Koning van Spanje vielen en hij zijn Duc d'Albe, de Hertog van Alva, stuurde om hier orde op zaken te stellen, "die insgelijcks hart en onverzettelijk was, als dit paelwerk". Precies dat wat de burgemeester Jean Paul Gebben (VVD), en wethouder Roelof Siepel van de ChristenUnie samen met zijn katholieke broeders, Norbertijnen of Witheren, van de Abdij van Berne willen uitstralen: hard, onbuigzaam, standvastig, en doof voor andersdenkenden. Alva brulde: "Sartenes de pus'' en "Estos son realmente bastardos y rozan la conducta delictiva". "Pus" is pus of etter, dat is niet moeilijk hè. En "Sartenes" zijn onze  'braadpannen'. Dus pannen vol met etter. "Dit zijn echt (realmente) etterbakken (bastardos of klootzakken) en het grenst aan crimineel (delictiva) gedrag (conducta)".
   

 • Alva, Fernando Álvarez de Toledo (Piedrahita in Ávila, 29 oktober 1507 - Tomar, 11 december 1582), Hertog van Alba, zeg maar een soort van Gemeentesecretaris, maar dan van Philips II, hij voerde een waar schrikbewind in de Nederlanden en richtte de 'Raad van Beroerten' (Tribunal de los Tumultos*) 20 september 1567 op, om de onlusten in het land de kop in te drukken. Burgers waren aan het rellen geslagen en sloegen in en om kerken allemaal beelden aan gruzelementen. De "Aso's" werden voor de Raad van Beroerten gesleept, en er werd snelrecht toegepast. Er werden zo'n 10.000 veroordelingen uitgesproken, en 1.100 "aso's" werden opgehangen, onthoofd of gewurgd. In zijn rechterhand heeft Alva de roede (niet het bosje twijgen waar wij Zwarte Piet mee rond zien lopen), voorloper van de huidige wapenstok van de Nederlandse Politie en ME, die we nu gebruikt zien worden tegen burgers bij de demonstraties en rellerij tegen het Corona-beleid van de huidige machthebbers, de Alva's van nu: Rutte, Grapperhaus, De Jonge, en Hoekstra.

  *Tribunal de los Tumultos. "Tumultos" is tumult en/of rellen, hoe toepasselijk in vergelijking met de huidige tijd, met de Corona-demonstraties en -rellen. Een tribunaal is een rechtbank voor de behandeling van speciale zaken, vaak in het bijzonder daartoe opgericht met medewerking van niet-juristen. Als voorbeeld het Rwanda-tribunaal om de daders van de volkerenmoord in Rwanda in de jaren 1990 te berechten, of het Joegoslavië-tribunaal, of het Neurenberg-tribunaal. Ze halen het niet bij de 'Raad van Beroerten' van "den Koning van Hispanje", met de 1.100 "aso's" of "etterbakken" die werden opgehangen, onthoofd, of gewurgd.m

  Corona-tribunaal?

   

 • Uitvoering vonnissen uitgesproken door de 'Raad van Beroerten':
   

 • De Graaf van Egmont werd 5 juni 1568 om 11:00 uur op de Grote Markt te Brussel onthoofd, zijn hoofd werd evenals het hoofd van Graaf Philips van Horne op een staak gezet, en drie uur lang 'tentoongesteld'. Hé, zagen we dit ook niet bij Islamic State 'IS', dat tentoonstellen?
   

 • Hein Adriaans, Haarlems Rederijker, schrijver van opruiende teksten, werd 30 juli 1568 te Haarlem gewurgd.
   

 • Barend van Utrecht, Haarlems Rederijker, verwoester van een beeld, werd 30 juli 1568 te Haarlem opgehangen.
   

 • Filips van Montmorency, Graaf van Horne, werd 5 juni 1568 om 12:00 uur op de Grote Markt te Brussel onthoofd, zijn hoofd werd evenals het hoofd van de Graaf van Egmont op een staak gespiest, en drie uur lang 'tentoongesteld'.
   

 • Floris van Montmorency, baron van Montigny werd 14 oktober 1570 te Simancas gewurgd.

   

 • Onthoofding, wurging, ophanging, of de brandstapel, zijn gruwelijke doodstraffen. We hoeven alleen maar in herinnering te roepen de executies door Islamitische Staat, en de onthoofding 16 oktober 2020 van de Franse leraar Samuel Paty, of het afgehakte hoofd van een mens dat 9 maart 2016 gewoon rechtop op straat was neergezet in Amsterdam. En zagen we bij IS ook niet dat zij afgehakte hoofden op spiesen zetten. Zouden die IS'ers het gewoon van ons geleerd en overgenomen hebben?
   

 • Alva wist wel raad met "Aso's" (een beetje mooie beelden vernielen zeker) en "Etterbakken". Je kan veel van deze man zeggen, maar hij voerde geen 'zwabberbeleid'. "Zwabberen" kwam in zijn vocabulaire niet voor, anders dan het tuig opruimen, (de boel) aan kant maken, en van kant maken. Hoe noemde de plaatselijke SP het beleid van het Gemeente Bestuur inzake 'Het Verdriet van Dronten', voorheen 'De Polderpioniers' ook weer?
   

 • En nóg leren wij onze kinderen, binnenkort verplicht, en laten hen zingen: "Wilhelmus van Nassouwe - ben ik, van Duitsen bloed, - den vaderland getrouwe - blijf ik tot in den dood. - Een Prinse van Oranje - ben ik, vrij, onverveerd, - den Koning van Hispanje - heb ik altijd geëerd".

  "Wilhelmus van Nassouwe - Ben ick van Duytschen Bloedt, - Den Vaderland ghetrouwe - Blijf ick tot inden doet; - Een Prince van Orangien - Ben ick vry onverveert. - Den Coninck van Hispangien - Heb ick altijt gheeert".
  (oorspronkelijke tekst)
   

 

Verder met de brief van de Gemeente Dronten aan de 'Heuvelparkers' (met datum 4 januari 2021)

Een alternatieve suggestie is om, vanuit het door de raad vastgestelde bestemmingsfonds kunstaankopen in de openbare ruimte, een alternatief kunstwerk voor de vrijkomende locatie aan De Helling te realiseren. Bij de selectie van een kunstenaar kan de gemeente als randvoorwaarde opnemen dat bewoners rond de bewuste locatie betrokken worden bij de realisatie van het kunstwerk.


Verbijsterd

zijn wij over de welwillende bereidheid van het College van Burgemeester en Wethouders en/of het Bestuur van de Gemeente Dronten om de 'Heuvelparkers' direct alweer ten dienste te zijn, en te spreken over "een alternatief kunstwerk voor de vrijkomende locatie aan De Helling", waarmee bedoeld wordt natuurlijk 'Het Heuvelpark', en meteen al "op te nemen de randvoorwaarde dat bij de selectie van een 'kunstenmaker', de bewoners rond de bewuste locatie, de 'Heuvelparkers', betrokken worden bij de realisatie van het kunstwerk".


"Vrijkomende locatie"
?

Nu moet er een nieuw kunstwerk komen op de "vrijkomende locatie"? Omdat 'Het Verdriet van Dronten' eerst naar deze locatie is gesleept, en daar nu al weer weg is, zou de Gemeente Dronten deze "vrijkomende locatie" opnieuw moeten voorzien, opnieuw op moeten vullen, met een ander kunstwerk? Wij zijn het hier volstrekt mee oneens, omdat dit de gemeenschap, en ook ons, geld gaat kosten. De Gemeentelijke Belastingen moeten niet omhoog, maar omlaag. Voor mensen die te kort komen willen wij best belasting betalen, maar niet voor de  'Heuvelparkers', dit lijkt ons onjuist. Het beste lijkt ons nog een beetje graszaad, op de "vrijkomende locatie", dan wordt het weer één mooi vloeiend en glooiend gazon. Met dukdalf en roeiboot.


Wonderbaarlijke kunstvermenigvuldiging
Er wordt een beeldje geplaatst. Een groep bewoners is het daar niet mee eens. Het beeldje wordt verplaatst naar een nieuwe locatie. Er blijft een 'gapend' gat over, dat nu heet een "vrijkomende locatie". Verplaats het beeld nog zeven keer, dan is de Gemeente Dronten, zeven kunstwerken rijker, en geld armer.


Echter,

wij bieden aan 'DeTwee Farao's', voorheen 'De Tweeling' van kunstenares mevrouw Nel van Lith, wat nu nabij de kruising De Lange Streek en Swifterringweg te Swifterbant staat. Het beeld 'De Twee Farao's' staat daar op een heel verkeerde plek en zal véél mooier uitkomen bij de villa's van 'Het Heuvelpark' in Dronten, en contrasteren met de rode baksteen van de gebouwen aldaar.
Eerder schreven wij hier al uitvoerig over. 'De Polderpioniers', nu 'Het Verdriet van Dronten' kan dan naar de locatie in Swifterbant waar nu 'DeTwee Farao's' staan, en daar véél, véél beter tot zijn recht komen, en op de weidsheid van de vlakte kunnen wijzen en naar de nieuwe reusachtige windmolens die daar gebouwd gaan worden. Voor 'De Noordelingen' is het jammer, maar ja, die hebben nu 40 jaren lang 'De Polderpioniers' voor de deur mogen hebben. Nu zijn wij in Swifterbant aan de beurt. Overigens vinden wij het jammer dat 'De Noordelingen', onder aanvuring van hun actievoerster mevrouw Georgette Rozendaal (DeDrontenaar woensdag 4 november 2020 16:51 uur) zo  weinig dankbaar zijn, dat zij zó lang hebben mogen genieten van het beeldje voor hun deur, en nu het beeld 'De Polderpioniers' weer opnieuw opeisten, als ware het hun eigendom, als zou het acquisitieve verjaring betreffen.
 

Uit eigen zakken
Indien gekozen wordt voor het '
Stilleven Dukdalf met enkele Roeiboten', gaat wethouder Ton van Amerongen dit "alternatieve kunstwerk" met alle bijkomende kosten nu ook uit zijn eigen diepe zakken betalen? Dit is inherent aan het 'op eigen houtje handelen' van de wethouder. "Ik heb als wethouder Kunst en Cultuur voor mijn beurt een besluit genomen, dat had ik niet moeten doen. Ik had het volgens een collegebesluit moeten doen", aldus Van Amerongen donderdag 7 januari 2021 22:43 op Omroep Flevoland. Indien wethouder Ton niet op eigen houtje gehandeld had, was de 'alternatieve' locatie op Het Heuvelpark waarschijnlijk niet ontstaan.


Willekeur

Bij ons, een groep van 28 mensen die overlast ondervinden van de platanen langs De Lange Streek te Swifterbant, beëindigt het Bestuur van de Gemeente Dronten na één ontmoeting, het gesprek maar helemaal. Hebben Burgemeester en Wethouders weleens van 'Willekeur', en het totale negeren van burgers gehoord? Volgens wethouder, de heer Roelof Siepel, wonen er geen mensen in zijn gemeente, alleen apen, cocosbomen (platanen) en etterbakken.  "Etterbakken" is natuurlijk van de burgemeester, dat schreef ie eigenhandig, óf liet hij opschrijven, 4 december 2019 in de plaatselijke krant, in de
FlevoPost.

 

Mocht u naar aanleiding van deze brief nog verdere vragen hebben dan gaan we daarover graag met u in gesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken met het secretariaat via gemeente@dronten.nl of 14-0321.

Omdat wij deze brief tegenkwamen in de openbare ruimte, zonder echte aanhef, hebben wij gemeend op deze brief te mogen reageren. Een gesprek met de Gemeente Dronten geloven wij niet meer in. Daar hebben wij buitengewone slechte ervaringen mee!
 
 

Met vriendelijke groet,
namens het college van Dronten,

 

 

Teammanager Gebiedsontwikkeling

 

 


______________________________________________

 

 

Dré en Gertra, 'De Polderpioniers'. De man wijst naar, wat zij al weet.

Gertra (uit te spreken als Kèrtra) 'De Polderpioniers' als Boekenlegger ook verkrijgbaar bij
de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Pirmera, Odd Fellows,  Boekenvoordeel
(De Kiel 13-15), e.a.

Eveneens verkrijgbaar bij deze winkels 'Het Nieuwe Land', boek van schrijfster Eva Vriend, over Het verdriet van de polderpioniers: https://www.lc.nl/archief/Het-verdriet-van-de-polderpioniers-20792529.html?override=web

 

______________________________________________
 

Terug naar onze hoofdpagina die we hebben ingericht voor de Gemeente Dronten

www.deregentegenhouden.nl/Dronten.htm
(Klik hier)

 

______________________________________________
 

 
Nog even terug naar en over de onthoofdingen van de Graven van Egmont en van Horne

Nog even voor Geert Wilders, frontman van de PVV Partij voor de Vrijheid: "Beste Geert, jij leest telkens in de Koran, maar dat is helemaal niet nodig! Je vindt het gewoon in de Bijbel hoor, bijvoorbeeld in het boek Judith, de vrouw uit Judea. Hoewel, het boek Judith is een apocrief boek. Je vindt het wel in een Katholieke Bijbel, maar weer niet in een protestantse Bijbel. Overigens is het wel weer te vinden in De Nieuwe Bijbelvertaling 2004, onder de Deuterocanonieke Boeken. Dus als je zegt 'De Bijbel' dan moet je wel opletten, de ene Bijbel is de andere Bijbel niet. Maar, enfin, een hoop ellende hoor, gewoon in de Bijbel. En niet alleen in het Oude Testament hoor. In Het Evangelie van Mattheüs 14:1-12 lezen we over de onthoofding van Johannes de Doper: "En zijn hoofd werd gebracht in een schotel, en het dochtertje (Salomé) gegeven; en zij droeg het tot haar moeder (Herodias)". Geert leest en spreekt ook Frans! Mattheüs is een canoniek boek, het behoort tot de Canon van de Bijbel, de 'officiële' lijst met boeken die tot de Bijbel behoren, van "door God ingegeven en/of geïnspireerde boeken".

In tegenstelling tot het Thomasevangelie, een apocrief boek, dat niet tot de Canon behoort, en ook nooit een Bijbelboek is geweest. Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten leest graag in het Thomasevangelie en beschouwt het als zijn "geestelijk ijkpunt":

https:// www dedrontenaar nl/ nieuws/ algemeen/ 131405/ burgemeester-gebben-spreekt-bij-vrijzinnige-geloofsgemeenschap-over-zijn-geestelijk-ijkpunt  Klik hier

 

We kunnen wel zeggen dat deze weduwe, mevrouw Judith, de vrouw uit Judea, haar mannetje staat.

 


Judith, uit het gelijknamige Bijbelboek, met het door haar afgehakte hoofd van Holofernes,
door Lucas Cranach der Ältere (Kronach 1472 - Weimar 16 oktober 1553),
hangt in het Schotse Glasgow MuseumJudith

13  6 Elle s'avança alors vers la traverse du lit proche de la tête d'Holopherne, en détacha son cimeterre, 7 puis s'approchant de la couche elle saisit la chevelure de l'homme et dit : "Rends-moi forte en ce jour, Seigneur, Dieu d'Israël!" 8 Par deux fois elle le frappa au cou, de toute sa force, et détacha sa tête. 9 Elle fit ensuite rouler le corps loin du lit et enleva la draperie des colonnes. Peu après elle sortit et donna la tête d'Holopherne à sa servante, 10 qui la mit dans la besace à vivres, et toutes deux sortirent du camp comme elles avaient coutume de le faire pour aller prier. Une fois le camp traversé elles contournèrent le ravin, gravirent la pente de Béthulie et parvinrent aux portes de la ville.  (La Bible de Jérusalem)

 


Judith onthoofdt Holofernes  Caravaggio ca. 1598
Museum Gallerie Nazionali d'Arte Antica te Rome

Het kromzwaard ('le cimeterre') heeft twee geulen, zij grijpt hem bij de haren, de mouwen opgestroopt, zij heeft iets van de marktvrouw die haar vis de kop afsnijdt, en de oude vrouw (haar 'dienstmaeght') houdt de reiszak waar hun voedsel in heeft gezeten al klaar om het afgehakte hoofd van Holofernes in te bergen.

 

Het Boeck Judith

7 Ende sy ginck na de sponde van het bedde, die aen Holophernis hooft was, ende sy nam sijn Sabel daer van, ende naer by komende aen het bedde, greep sy het hayr van sijn hooft aen ende seyde, 8 Sterckt my, O Godt Israëls, op desen dach. 9 Ende sy sloech tweemael in sijnen hals met alle hare cracht: ende hieuw hem sijn hooft af, ende sy wentelde het lichaem van het bedde. 10 En de nam het behanghsel van de pilaren wech. 11 Ende een weynigh daer na ginck sy uyt, ende gaf hare dienstmaeght het hooft Holophernis over, ende die stack het selve in de male harer spijse. 12 Ende sy beyde gingen te samen uyt, naer hare gewoonte: ende door het leger gepasseert zijnde, gingen sy rontom dat dal henen, ende klommen op den berch der stadt Bethulien, ende quamen aen der selver poorten. (ontleend aan de transcriptie van de Statenvertaling 1637 o.l.v. Nicoline van der Sijs, © 2008 Nicoline van der Sijs)

 


Judith mit dem Haupt des Holofernes,

Lucas Cranach de oudere (1472-1553), geschilderd ca. 1530, Staatliche Museen, Kassel, Wikimedia. Zij streelt hem nog door de haren, en mijmert terug aan hoe hij haar verleidde, en verzucht en zegt tegen hem: "Het is beter voor je". Geen druppel bloed op haar prachtige kledij, bij ons zou het een bloederige bende zijn geworden, niet bij deze vrouw die vakkundig de handeling verrichtte, maar ook beschikt over een vlijmscherp zwaard, waar op de kling nog een veegje bloed te zien is van de man die zij zojuist de kop heeft 'afgehakt'. Het tafereel heeft iets van de Zwarte weduwe (Latrodectus mactans), de spin die haar mannetje opeet na de daad. "Iemand over de kling jagen", is het gezegde, en dat is hier zeker gebeurd met de Assyrische veldoverste/generaal Holofernes.

 

Judit  Afrekening met Holofernes

6 Toen liep ze naar de bedstijl vlak bij Holofernes’ hoofd, nam daar zijn zwaard weg, 7 ging naar het bed toe en pakte hem bij zijn haren beet. Ze zei: ‘Geef me nu kracht, Heer, God van Israël!’ 8 en hakte met al haar kracht Holofernes met twee slagen het hoofd af. 9 Ze rolde zijn lichaam van het bed en haalde de draperie van de stijlen. Even later kwam ze naar buiten en overhandigde Holofernes’ hoofd aan haar slavin, 10 die het in de reiszak deed waar haar voedsel in had gezeten. Daarna vertrokken ze samen, zoals gebruikelijk, naar de plek waar ze steeds gingen bidden. Ze gingen door het kamp, liepen om het ravijn heen en begonnen de klim naar Betulia, in de richting van de stadspoorten. (Deze Bijbeltekst is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling, © Nederlands Bijbelgenootschap, Haarlem, 2004, waarin opgenomen de elf deuterocanonieke/apocriefe boeken)

Salomé met het hoofd van Johannes de Doper op een schaal
Lucas Cranach de oudere (1472-1553), geschilderd ca. 1530, Szépmuvészeti Múzeum, Budapest.


 

         

Salome met het hoofd van Johannes de Doper geschilderd in 1506 door Andrea de Solario (1460-1524), Metropolitan Museum of Art in New York. De beul legt het hoofd hier druipend van het bloed in de schaal van het meisje, het dochtertje van Herodias, de vrouw van Koning Herodes.

 

Zo rond 1500 waren mensen en schilders gefascineerd door de verhalen in de Bijbel. Internet en YouTube bestonden nog niet. Maar mensen gingen schilderen. De meest fantastische schilderingen. Stilstaande beelden. Eigenlijk de eerste beelden op 'internet' wat toen nog niet bestond. We kregen nog even de Beeldenstorm (1566), omdat mensen het er nog moeilijk mee hadden met die nieuwe media. Maar het ging toch los. Rembrandt van Rijn (15 juli 1606 Leiden - 4 oktober 1669 Amsterdam) schilderde volop verhalen uit de bijbel. Gustav Klimt (14 juli 1862 Baumgarten - 6 februari 1918 Wenen) schilderde zijn Judith's, een eerste in 1901 "Judith und Holofernes", en een tweede "Salomone" nog in 1909, vernoemd naar de dochter van koning Herodes, Salomé, die om het hoofd van Johannes de Doper vroeg, op instigatie van haar moeder Herodias, de nieuwe vrouw van koning Herodes, in het Evangelie volgens Mattheüs 14:1-12. Zoekt u op 'Gustav Klimt Judith'!

 


Rembrandt van Rijn, 15 juli 1606 Leiden - 4 oktober 1669 Amsterdam, Museo del Prado te Madrid. 'Judith aan het banket van Holofernes' geschilderd in 1634, olieverf op doek, 143 x 154,7 cm

Op de achtergrond zien we haar oude dienstmaagd met de geopende zak waar het hoofd van Holofernes ingaat. Rembrandt laat wat meer aan de fantasie: geen hoofd. Wij krijgen het idee dat Judith hem hier heeft opgepeuzeld, zij is er 'vol' van. Dus toch de weduwe-spin? Rembrandt stijgt nog meer in ons aanzien.

 

 

                              

Links 'Judith und Holofernes' geschilderd in 1901, Österreichische Galerie Belvedere te Wenen.
Rechts 'Judith II' (ook 'Salomone') uit 1909 Galleria Internazionale d'Arte Moderna in het Ca' Pesaro te Venetië. Gustav Klimt (14 juli 1862 Baumgarten - 6 februari 1918 Wenen) schildert het hoofd van Holfernes op zijn beide werken rechtsonder.

 

 

'Judith met het hoofd van Holofernes'
geschilderd in 1613 door Cristofano Allori (17 oktober 1577 - 1 april 1621)
Royal Collection, London

Een onverschrokken vrouw met het hoofd van haar verleider bij de haren gegrepen, alsof zij zojuist een haan heeft geslacht. Judith heeft Israel hiermee gered van onderdrukking.

 

 

 

Wij denken dat IS, Islamitische Staat, er wat van kan. Nu, onze eigen grondvesten staan er ook bol mee. Moesten we om die reden misschien zo nodig mee doen met het bombarderen van IS?


Dit verhaal begon met het kunstwerk 'De Dukdalf' uit de brief van 4 januari 2021 van Burgemeester en Wethouders aan de Coach van de 'Heuvelparkers' van Dronten, Heer Ino Meijer: "
Hierbij is gekeken naar het kunstwerk De Dukdalf. Echter is deze bij de vernieuwing van het centrum van Dronten verwijderd en uiteindelijk afgevoerd".


En nóg leren wij onze kinderen
, binnenkort verplicht, en laten hen zingen:
"Wilhelmus van Nassouwe - ben ik, van Duitsen bloed, - den vaderland getrouwe - blijf ik tot in den dood. - Een Prinse van Oranje - ben ik, vrij, onverveerd, - den Koning van Hispanje - heb ik altijd geëerd".

Wij willen met dat "van Duitsen bloed" niets meer van doen hebben na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, en met het "Spaanse Koningshuis" en al zijn schandalen willen we ook niets meer van doen hebben. En we gaan onze kinderen deze versjes zeker niet leren, en niet laten zingen.

Waarom had mijnheer Wopke Hoekstra zijn schaatsen bij zich, ja hij stapte reeds in schaatspak uit zijn dienstauto bij het Thialf schaatsstadion in Heerenveen aangekomen voor zijn "werkbezoek", lees "campagnebezoek"? Kan Wopke zelf niet nadenken of doet zijn campagneteam dat voor hem? Wopke Hoekstra in zijn tweet: "Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen", met een fotootje erbij van hemzelf en Sven Kramer op het ijs.
 


Wopke ligt hier voor op Sven Kramer. Wat Sven niet weet, is dat Hoekstra voor deze 'tweekamp' en dit persmoment speciale uiterst snelle ijzers met aandrijving heeft onder gedaan. De minister moet natuurlijk 'knallen', 'ontstijgen', het moet bijna een 'Hemelvaart' worden. Met dank aan Saskia van Westhrenen, verslaggever bij de Leeuwarder Courant, en Dagblad van het Noorden DVHN.


Op sluwe wijze
Is de hele ophef rond dit "bezoek" door zijn campagneteam en Wopke Hoekstra zelf niet gewoon op berekende en sluwe wijze van te voren ingecalculeerd, met daarna op slimme (ook sluw) wijze excuses aanbieden voor het oog van de TV-camera's. De Koning bood toch ook gewoon zijn excuses aan, waarna alles weer koek en ei was. "Wat een 'fijne' mensch toch die Wopke", roept het volk, en vooral de vrouwen. Nu weten we wie Wopke Hoekstra is, gewoon ook een onderkoning, naast Rutte, Ferd, en al die anderen, onder de Koning natuurlijk, dat wel. En dat nu noemen wij een "democratie".
 

RTL Nieuws

"Wopke Hoekstra ging diep door het stof na rondje schaatsen in Thialf donderdag 18 februari 2021"

Dat diep door het stof gaan van Hoekstra viel ook wel mee, hij stond gewoon heel rustig te vertellen, zelfs met een glimlach op zijn gezicht: "Ik had dat natuurlijk niet moeten doen", "ik weet niet precies wat er op twitter is verschenen" (je weet toch wel wat jezelf getweet hebt, of is het korte termijn geheugen nu ook al aangetast?), "is niet handig",en "dan moet je dat ook gewoon erkennen". "Je"?, Hoekstra zegt niet eens "ik", maar algemeen "je". (bron RTL Nieuws video)
 

Wopke Hoekstra is van hetzelfde kaliber als Ferd Grapperhaus.


Wij worden met een avondklok opgesloten in onze woningen

Na 21:00 uur 's avonds kunnen wij niet meer buiten gaan lopen. "Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen", tweet Hoekstra, en na 21:00 uur is het ook nog eens heel rustig op straat en veilig voor ons. Maar Hoekstra en de zijnen weten wel wat goed voor ons is: "In je hok!". De Tweede en Eerste Kamer zijn heftig en langdurig aan het debatteren en stemmen uiteindelijk vóór de avondklok. En als je een hondje hebt, mag je gewoon naar buiten. En Wopke gaat vrolijk schaatsen in Thialf.  En straks mogen wij weer gaan stemmen op dit soort van lieden, in het kader van de democratie.
 

"Bekijk het met je CDA, ik pak mijn koffers"
En als bij een CDA-stemming je als vrouw op je man stemt, en je later een bedankje krijgt, dat je niet op je man gestemd hebt, maar op zijn tegenstander Hugo, dan ga je, óf twijfelen aan je eigen verstandelijke vermogens ("zou ik nou misschien toch op de verkeerde button geklikt hebben"), óf je zegt tegen manlief: "Bekijk het met je CDA, ik pak mijn koffers". Of manlief zegt: "Kom, we zijn weg". Het laatste lijkt ons, Reiger, de enige en beste oplossing. Respecteert deze mijnheer zijn vrouw wel? Wij denken namelijk, dat er met de verstandelijke vermogens van deze mevrouw niks mis is. Wel als ze bij haar man blijft. En dan gaat Wopke Hoekstra er óók nog met de buit vandoor.
 

Hoe verzin je het allemaal.

 

 

De dood van Johannes de Doper  Uit het Evangelie volgens Marcus 6:14-29

14 En koning Herodes hoorde van Hem, want zijn naam was bekend geworden; en men zeide: Johannes de Doper is opgewekt uit de doden en daarom werken die krachten in Hem. 15 Anderen zeiden: Het is Elia, weer anderen: Een profeet als een van de profeten. 16 Toen dan Herodes van Hem hoorde, zeide hij: Johannes, die ik onthoofd heb, die is opgewekt. 17 Want hij, Herodes, had Johannes laten grijpen en geboeid gevangen gezet, ter wille van Herodias, de vrouw van zijn broeder Filippus, omdat hij haar tot vrouw genomen had. 18 Want Johannes had tot Herodes gezegd: Gij moogt de vrouw van uw broeder niet hebben. 19 Herodias had het op hem voorzien en wilde hem doden, doch zij kon dit niet, 20 want Herodes had ontzag voor Johannes, daar hij wist, dat hij een rechtvaardig en heilig man was; en hij beschermde hem en als hij hem gehoord had, was hij in grote verlegenheid, maar hij hoorde hem gaarne. 21 En toen er een gelegen dag gekomen was en Herodes op zijn geboortefeest een maaltijd aanrichtte voor zijn hoogwaardigheidsbekleders, zijn legeroversten en de voornaamsten van Galiléa, 22 en de dochter van die Herodias binnenkwam en danste, behaagde zij Herodes en hun, die mede aanlagen. En de koning zeide tot het meisje: Vraag van mij, wat gij maar wilt en ik zal het u geven. 23 En hij zwoer haar: Wat gij mij ook maar vragen zult, zal ik u geven, tot de helft van mijn koninkrijk. 24 En zij ging heen en zeide tot haar moeder: Wat zal ik vragen? En deze zeide: Het hoofd van Johannes de Doper. 25 En terstond ging zij haastig naar binnen tot de koning en vroeg, zeggende: Ik wil, dat gij mij onmiddellijk op een schotel geeft het hoofd van Johannes de Doper. 26 En ofschoon de koning zeer bedroefd werd, wilde hij het haar om zijn eden en om hen, die aanlagen, niet weigeren. 27 En terstond zond de koning een scherprechter met de opdracht het hoofd te brengen. En deze ging heen en onthoofdde hem in de gevangenis, 28 en hij bracht het hoofd op een schotel en gaf het aan het meisje en het meisje gaf het aan haar moeder. 29 En toen zijn discipelen het hoorden, kwamen zij en namen zijn lijk weg en legden het in een graf.  NBG51 Nederlands BijbelGenootschap Vertaling 1951

 

 

Ino Meijer en zijn 'Heuvelparkers' "gesensibiliseerd" door het Bestuur van de Gemeente Dronten

 

Ino Meijer, aanvoerder en coach van de 'Heuvelparkers'

Ino Meijer (*28 maart 1941) de wereldberoemde coach van de winnende Drontense Zeskampers in 1969, hier als coach en aanvoerder van de 'Heuvelparkers' voor de camera van Omroep Flevoland, rechts van hem nog net beeld 'De Polderpioniers' op zijn Heuvelpark, 25 november 2020.

De strijdlustige Ino Meijer, Zeskamper van weleer, delft nu 28 april 2021 jammerlijk het onderspit, en legt zich neer, de 'Heuvelparkers' trekken aan het kortste eind, en moeten genoegen nemen met slechts een "vlaggenmast".

Wij van www.deregentegenhouden.nl hebben nog voorgesteld hier op juist deze plaats een standbeeld op te richten voor en van de heer Ino Meijer
(*28 maart 1941). Lees het volgende teleurstellende artikel, dat woensdag 28 april 2021 door onze brievengleuf naar binnen werd geschoven.

 

FlevoPost
 

Beroep tegen verhuizing Polderpioniers ingetrokken

'De Drontenaar' vrijdag 16 april 2021, 8:30 uur Gemeente Cultuur
Bewoners Heuvelpark leggen zich morrend neer bij verhuizing Polderpioniers

FlevoPost vrijdag 16 april 2021 om 11:52 door Egbert Voerman
Initiatiefgroep Heuvelpark zet punt achter geschil over plek van beeld Polderpioniers

Omroep Flevoland Dronten - Vrijdag 16 april 2021 13:29 uur
Einde aan getouwtrek beeld 'De Polderpioniers'
"Een initiatiefgroep, bestaande uit bewoners van het Heuvelpark, overwoog een rechtszaak te beginnen tegen het besluit, maar ziet daar nu vanaf na een gesprek met wethouder Van Amerongen".

'De Drontenaar' vrijdag 20 april 2021, 9:00 uur Gemeente Cultuur
Heuvelpark vraagt vlaggenmast als compensatie voor verplaatste Polderpioniers
Er is volgens het college in de directe omgeving voldoende kunst. Bovendien vindt het gemeentebestuur het Heuvelpark een lastige locatie voor een kunstwerk: "Omdat het is ingeklemd tussen woningen, parkeren en groen". Ook ligt er een besluit om nieuwe wijken voorrang te geven bij het plaatsen van kunst".
Zo een "lastige locatie" kan het nu ook weer niet zijn, want in de brief van 4 januari 2021 aan de 'Heuvelparkers' begon (namens) het College van Burgemeester en Wethouders van Dronten toch zelf over het realiseren van een kunstwerk voor de vrijkomende locatie aan De Helling vanuit het door de raad vastgestelde bestemmingsfonds kunstaankopen in de openbare ruimte, over de selectie van een kunstenaar, en de randvoorwaarde 'Heuvelparkers' te betrekken bij de realisatie van het kunstwerk? Dit heet toch  


"Blij maken met een dooie mus" (specht)


En daarbij komt, dat het hele 'Heuvelpark' één grote nieuwbouwwijk is, die snakt naar een beetje Kunst. Kunst waar alle Drontenaren recht op hebben, dus ook de 'Heuvelparkers'. Wij hebben nog voorgesteld 'De Twee Farao's' ('De Tweeling') van beeldhouwster mevrouw Petronella Huberta (Nel) van Lith (Blaricum, geb. 22 november 1932), hier nog aan de kruising De Lange Streek met de Swifterringweg, uit te wisselen met 'De Polderpioniers' ('Het Verdriet van Dronten') dat nu staat aan de kruising De Noord met De Dukdalf. Het beeld 'De Twee Farao's' gehouwen in woestijn gele zandsteen zal veel mooier uitkomen voor de donkerrode bakstenenmuren van de appartementsgebouwen van het 'Heuvelpark', en 'De Polderpioniers' vele malen mooier op de locatie die wij hebben aangewezen in Swifterbant, daar waar 'De Twee Farao's' nu nog staan. De vrijgekomen locatie aan de kruising De Noord met De Dukdalf stellen wij voor opnieuw in te zaaien met gras. Geen zand erover maar gras daar, zeg maar. 'De Noordelingen' hebben 40 jaren 'De Polderpioniers' voor hun deuren mogen hebben, nu zijn anderen aan de beurt, wij, in Swifterbant.

www.deregentegenhouden.nl/Dronten - Grootheidswaan of meeloperij, wijken gedegradeerd tot buurten door Gemeente.htm
(Klik hier)FlevoPost - Beroep tegen verhuizing Polderpioniers ingetrokken
Woensdag 28 April 2021  Er staat niet bij wie dit stuk geschreven heeft, géén journalist of verslaggever, dan zal het wel de Gemeente Dronten zelf zijn?

DRONTEN Het geschil over waar het beeld De Polderpioniers moet staan, is bijgelegd. Bewoners van het Heuvelpark, die het beeld onlangs zagen verhuizen naar De Noord, trekken hun beroep tegen die verhuizing in. Het beeld was, nadat het vanwege de bouw van het appartementengebouw bij het dierenpark aan De Noord daar weg moest, op initiatief van bewoners van het Heuvelpark daar geplaatst. Een andere initiatiefgroep heeft zich er vervolgens, met succes, hard voor gemaakt dat het beeld weer aan? De Noord zou worden ?verplaatst. Dat was weer tegen het zere been van de initiatiefgroep uit het Heuvelpark. Hoewel zij nog steeds verbolgen is over de gevolgde procedure en de uiteindelijke uitkomst, trekt zij haar beroep nu echter in, 'mede gelet op het feit dat het geschil voor steeds meer tweespalt dreigde te zorgen onder de bewoners van de gemeente'.

Speciaal in verband met dit laatste moesten Ino Meijer (*28 maart 1941) en zijn 'Heuvelparkers' "gesensibiliseerd" worden, bewust gemaakt worden van de dreigende ernstige ontwrichting binnen de Drontense Gemeenschap, Ino en zijn 'Heuvelparkers' dienden tot de orde geroepen te worden. Wethouder Ton van Amerongen deed namelijk zijn uiterste best om de problemen op te lossen, en was niet te beroerd zijn eigen zakken te legen in het belang van de 'zaak'. Wethouder Ton van Amerongen had natuurlijk wel zelf het probleem ook veroorzaakt.
 

Wethouder Ton van Amerongen, die destijds spontaan toegaf aan de wens van de Heuvelparkbewoners om het beeld daar te plaatsen, maar later moest erkennen dat hij het mandaat daarvoor helemaal niet had, heeft met de bewoners gepraat. Er is ook eerder aangeboden een ander kunstwerk te plaatsen in het Heuvelpark (zie brief Gemeente Dronten namens het College). Daarbij wordt nu ook gepraat om er niet een nieuw ander kunstwerk neer te zetten, maar een vlaggenmast.

Uit de eerdere brief van de Gemeente Dronten 4 januari 2021 aan de 'Heuvelparkers':
"Tot slot is de gemeente benaderd vanuit het Heuvelpark met de suggestie of er een alternatief kunstwerk kan worden geplaatst. Een alternatieve suggestie is om, vanuit het door de raad vastgestelde bestemmingsfonds kunstaankopen in de openbare ruimte, een alternatief kunstwerk voor de vrijkomende locatie aan De Helling te realiseren. Bij de selectie van een kunstenaar kan de gemeente als randvoorwaarde opnemen dat bewoners rond de bewuste locatie betrokken worden bij de realisatie van het kunstwerk".

De 'Heuvelparkers' eerst blij maken met mooie praatjes en dan "afschepen met een mast voor een vlag". "Blij maken met een dooie mus" heet dat toch zeker! Geen wonder dat deze mensen nog steeds "verbolgen" zijn en "morren".


 

Sensibiliseren
Wethouder Ton van Amerongen heeft Ino Meijer (*28 maart 1941) en de 'Heuvelparkers' met succes "gesensibiliseerd". Welke middelen heeft hij hierbij ingezet? Ino Meijer en de 'Heuvelparkers' lijken ons geen jongens en meisjes die met zich laten sollen, maar toch zijn zij nu "morrend" en "verbolgen" hun hut terug ingekropen. Zijn zij bedreigd geworden door het Gemeentebestuur van Dronten? Zijn hen stokslagen in het vooruitzicht gesteld, zoals de demonstranten tegen de Corona-maatregelen en die opkomen voor onze Grondrechten door de politie met de wapenstok er van langs krijgen? Of zoals de jonge Tjechische Denisa Štastná, te zien in de Livestream van journalist Arnold Karskens van de nieuwe omroep ON! Ongehoord Nederland, Denisa Štastná werd neergeknald door het waterkanon van de Politie tegen een betonnen muur op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Eindhoven werd 18 september 1944 bevrijd van de Nazi's door Amerikaanse parachutisten. En nu vond de Nederlandse Overheid, dat het plein bevrijd moest worden van demonstranten die voor onze grondrechten opkomen.

Zakken met geld
Kan het zijn dat het College van Burgemeester en Wethouders een zak met geld heeft achtergelaten op het Heuvelpark, en de 'Heuvelparkers' in ruil daarvoor niet een kunstwerk aangeboden krijgen, maar slechts een mast om een vlag in op te hijsen, én de 'Heuvelparkers' beloven in de krant en in het nieuws nog even te "morren" en "zich gebelgd tonen" (verbolgen), en zeg maar "zich erbij neerleggen"? Ino Meijer
(*28 maart 1941) en de 'Heuvelparkers' lijken ons niet de mensen er naar, die zich er zo maar bij neerleggen of erbij gaan liggen, zeg maar er gaan bij "lèggen", toch? De openingszin in bovenstaand artikel in de FlevoPost is immers: "Het geschil over waar het beeld De Polderpioniers moet staan, is bijgelegd". Wat is er bij gelegd? Nemen de 'Heuvelparkers' echt genoegen met een mooi praatje en een vlaggenmast? Dat geloven wij niet. Ino en de zijnen schuif je echt niet af met een vlaggenmast en een fooi. Het kunstwerk 'De Polderpioniers' van beeldhouwer Kees Jansen kostte in 1977 al 27.000 harde guldens!

 

Ino Meijer, aanvoerder en coach van de 'Heuvelparkers'

Ino Meijer (*28 maart 1941) de wereldberoemde coach van de winnende Drontense Zeskampers in 1969, hier als coach en aanvoerder van de 'Heuvelparkers' voor de camera van Omroep Flevoland, rechts van hem nog net het beeld 'De Polderpioniers' 25 november 2020.


Ino Meijer standbeeld

Als iemand een standbeeld verdient in de Gemeente Dronten dan is het wel Ino Meijer
(*28 maart 1941) voor zijn verdienste als Zeskamper voor de Drontense gemeenschap en niet Jan Griede natuurlijk! Ino Meijer heeft Dronten niet alleen nationaal, maar óók internationaal op de kaart gezet. Dus burgemeester Jean Paul Gebben, een beetje meer dankbaarheid zou wel op zijn plaats zijn, dus bellen! met beeldhouwer Kees Jansen! van 'Het Verdriet van Dronten', om Ino uit de klei te trekken, en in brons te vereeuwigen.

 

Sensibilisatie

Vrijdag 30 april 2021, de rust is wedergekeerd op het Binnenhof. Het schavot is alweer opgeruimd, geen koppen die over de Bühne gaan rollen, de scherprechter is onverrichter zaken huiswaarts gekeerd. Het debat van gisteren begon heftig, felle woorden werden gesproken, maar al gauw werd het rustig. Het Kabinet en Rutte hadden en hebben het allemaal zo goed bedoeld. Het Kabinet had zijn uiterste best gedaan om de ouders in de Toeslagenaffaire zo snel als mogelijk en zo goed mogelijk te helpen. Alles op alles werd er gezet. Hoekstra probeerde Pieter Omtzigt, een partijgenoot van hem nog wel, tot de orde te roepen, maar de man was gewoon een losgeslagen projectiel en ging tekeer als een olifant in de porseleinkast, hij was niet meer te temmen, samen met Renske Leijten van de SP Socialistische Partij. Rutte en de Zijnen zetten alles op alles om de schade beperkt te houden: "Damage-control". De groep toeslagouders die het betrof moest koste wat het koste klein worden gehouden. Gisteren rekenden we even snel tijdens het zien van het debat uit, 25.600 toeslagouders die het zou betreffen x € 30.000,- = € 768.000.000,- ! Ja, dat zou inderdaad te gek worden, zeg, dan kan echt niet. En als je Toeslag nodig hebt, dan heb je het toch niet helemaal goed aangepakt. En als je huwelijk op de klippen is gelopen, er zijn nog genoeg andere mannen en vrouwen hoor, en als je je huis kwijt bent geraakt, dan ga je gewoon huren of onder een brug slapen, en een paar kinderen zijn ook zo bijgemaakt, of je koopt en haalt ze uit het buitenland. Je gaat niet lopen janken en je gaat niet bij de pakken neer zitten! In dit land geldt: "Normaal doen en hard werken". Als je anders bent, hoor je er niet bij. Zo formuleerde onze Grote Leider Mark Rutte het ook: "Normale hardwerkende Nederlanders". Wopke Hoekstra verbreedde het tot: "Normale Gesensibiliseerde Hardwerkende Nederlanders". De Belastingdienst had al de grootste moeite om de zaak onder controle te krijgen, en beslist niet in staat haar taak uit te voeren. En gisteren kwam het bericht dat de Belastingdienst op instorten staat. En dan blijkt ook nog dat het nog vele malen erger is, want ook bij andere diensten is het gruwelijk uit de klauwen gelopen, en als dat naar buiten komt is de ramp niet te overzien. Dus onder de Bezielende Leiding van Mark Rutte is het land voor een ramp behoed geworden. Mark en het hele Kabinet beloven Vernieuwing, en Jesse Klaver en al die anderen staan te popelen om een nieuw kabinet te gaan vormen onder onze Vernieuwende Leider Mark Rutte van de VVD. Alleen de SP, Denk, en nog wat kleintjes doen niet mee. En Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kan wel zeggen dat ie niet meer mee wil doen, maar hij heeft al die jaren wel vrolijk meegedaan.

In de Nieuwe Bestuurstijl is geen plaats meer voor een Pieter Omtzigt en een Renske Leijten, en Farid Azarkan. Hun gedrag is onacceptabel. Zij moeten maar vlug ander werk gaan zoeken, maar niet meer in een professionele porselein-winkel, dat kan echt niet meer.
 

 


Dré en Gertra, 'Het Verdriet van Dronten' voorheen 'De Polderpioniers'.
 De man wijst naar, wat zij al weet.

Gertra (uit te spreken als Kèrtra) 'Het Verdriet van Dronten' als Boekenlegger ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Pirmera, Odd Fellows, Boekenvoordeel (De Kiel 13-15), e.a.

 


Dré en Gertra, 'Het Verdriet van Het Nieuwe Land', voorheen 'De Polderpioniers', de man wijst naar, wat zij al lang weet. Gertra (uit te spreken als Kèrtra), als Boekenlegger, ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Pirmera, Odd Fellows, Boekenvoordeel (De Kiel 13-15), e.a.

Eveneens verkrijgbaar bij deze winkels 'Het Nieuwe Land', boek van schrijfster Eva Vriend, over Het verdriet van de polderpioniers: https://www.lc.nl/archief/Het-verdriet-van-de-polderpioniers-20792529.html?override=web


Reiger Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland

 

Twee nieuwe boekenleggers

Skelet van de Swifterbant mens. Dit is weer eens wat anders dan Dré en Gertra, 'De Polderpioniers', van beeldhouwer Kees Jansen, die in deze omdijkte leeggepompte polders aan de slag mochten.

 

'Het Verdriet van Dronten' (type 1 - rouw)

 

'De Vóór Polderpionier' (type 2 - feest)


Deze twee boekenleggers met daarop het skelet van de Swifterbant mens, de eerste echte
 'Vóór Polderpionier', zijn uitsluitend en gratis verkrijgbaar op het
'Huis van de Gemeente Dronten'

 

De Swifterbant mens was pas een échte pionier. Die kwam niet in een drooggelegde polder. Nee, de Swifterbant mens was overgeleverd aan de grillen van de natuur en het water. Die moest pionieren zonder polder, en zich maar zien te redden met gezin en familie. Zijn kennis van de natuur maakte dat hij het hier kon overleven.

De 'Vóór Polderpionier' wordt ook 3D geprint en op een gebakken polderkleiplaatje als relatiegeschenk door de Gemeente Dronten in een van binnen met fluweel bekleed kistje, u aangeboden, ter herinnering aan het 'fijne' gesprek dat u had op het 'Huis van de Gemeente Dronten', voor op uw bureau.


 

 

 

Skelet van de 'De Vóór Polderpionier'

Privé-opgraving door Reiger Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland, nabij de
 Klokbekertocht te Swifterbant