Brief* aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V.:


"Kunt u mij misschien aanwijzingen geven, hoe ik dit alsnog tot een goed einde kan brengen?"

 

Nieuw dak door bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant
De Kruisboog
*, Swifterbant, nieuw dakbeschot, pir-afschotisolatie, Hertalan® epdm-dakbedekking, nieuwe dakgoten, aanbrengen leien, gedeelten van de buitenmuren* vervangen door isolatieframes en gevelbekleding

 

Deze brief of dit rapport aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V. met datum 12 maart 2018 bestaat uit een brief van 3 pagina's en 36 pagina's met foto's, totaal 71 foto's/afbeeldingen. Omdat deze pagina/scroll op het internet te lang zou worden, verdelen wij dit document in twee delen. Hieronder Deel 1/2 van deze brief.

 

 

Deel 1/2 van deze brief of dit rapport met datum 12 maart 2018

Met rood (rode pen) hebben wij aanvullingen of wijzigingen aangebracht. Alle originele tekst, niet gewijzigd of aangevuld, in deze brief aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, 8263 AD  Kampen, is gewoon zwart. Deze brief wordt door ons eerst 16 februari 2019 door ons hier op ~ www.deregentegenhouden.nl ~ gepubliceerd. De aanvullingen of wijzigingen in rood zijn bedoeld om de zaak nog duidelijker te maken, en ook eerst februari 2019 pas toegevoegd of aangebracht.

 

 

 

Verstuurd .. maart 2018, en bericht van ontvangst gekregen , maart 2018 zie dossier*

 

__________________________________________________

p. 1/39


 

  Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V.
Industrieweg 16
8263 AD  Kampen

E info@hertalan.com
info.nl@ccm-europe.com

 


Kunt u mij misschien aanwijzingen geven, hoe ik dit alsnog tot een goed einde kan brengen?


 

Swifterbant, maandag 12 maart 2018

Geachte heer/mevrouw,

Wij hebben een nieuw dak gekregen, zowel ons hoofddak als het dak van onze garage en zijkamer beneden is vernieuwd. Ons dak is bekleed met uw Hertalan® epdm-dakbedekking, uitgezonderd twee schuine daakjes.

Op het hoofddak is nieuw dakbeschot aangebracht, het oude is verwijderd, er is een scheiding aangebracht met de buren, en er zijn kunststof leien aangebracht op twee schuine daakjes, wel met uw Hertalan® epdm boven aan het schuine dak, onder bij en in de dakgoot, en aan de zijkanten links en rechts van de schuine daakjes twee stroken ca. 27 cm breed. Van het dak garage en zijkamer is de dakbedekking en de oude polystyreen-isolatie verwijderd tot op het betondek.

De daken zijn voor een deel voorzien van pir-afschotisolatie van Kingspan met aluminium-cachering, en deels van vlakke pir-isolatie van Kingspan met aluminium-cachering op de gedeelten in het midden.

Vervolgens is uw Hertalan epdm-dakbedekking aangebracht.

De werken zijn uitgevoerd door het bouwbedrijf Bouw-Slim, Industrieweg 30, 8255 PB, alhier uit Swifterbant.

Wij zijn niet tevreden over de uitgevoerde werken. Het betreft nieuw dakbeschot, aanbrengen pir-isolatie, timmerwerk dakgoten en isolatieframes, en metselwerk. Isolatieframes zijn vóór de buitenmuur gekomen, en er is buitenmuur gesloopt en vervangen door deze isolatieframes. Vervolgens is uw Hertalan epdm-dakbedekking aangebracht.

U schrijf ik, u raadpleeg ik natuurlijk, specifiek alleen in verband met de aangebrachte Hertalan® epdm-dakbedekking.

De heren Sijbren van der Land en Jeroen van Wassenberg van bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant vertelden mij, dat zij gecertificeerd waren voor het aanbrengen van de epdm-dakbedekking. Hier ben ik op ingegaan. Zij vertelden, dat doordat zij zich gespecialiseerd hadden in uw epdm-dakbedekking, zij nu niet meer hoefden te wachten op een dakdekker.

De heren vertelden over hun garantie op hun werken en materialen. Ik vertelde hen dat ik niets aan garanties heb. Als Bouw-Slim morgen failliet zou gaan, kan ik fluiten naar hun garantie. Het was op basis van vertrouwen dat ik hun offerte tekende, dit alles heb ik hen
 
 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 1/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 2/39
 

 

  verteld. Voorts vertelden zij mij tijdens de verkoop, maar ook toen zij op het dak op een reeds gelijmde baan van uw product stonden, dat als zij er niet meer waren, u in actie zou komen om mijn dak in orde te komen maken, en wezen op de nummers die op uw banen staan.

Ik vertelde hen, dat mijn zienswijze betreffende garantie ook voor Hertalan geldt. In geen 100 jaar zou u failliet gaan vertelden ze mij, en ze gingen uitweiden over een enorm bedrijf van gigantische proporties en spraken in superlatieven, ze zeiden mij, dat het onmogelijk was dat Hertalan failliet zou kunnen gaan. Ik vertelde ze maar niet over ABN-Amro en ING.

Voor de goede orde, voor alle duidelijkheid, ik kom bij u slechts voor raad en advies, ik heb met u immers geen zaken gedaan.

Het epdm is in banen aangebracht. Het is met de Hertalan® KS205 spuit-/contactlijm op de aluminium-cachering van de pir-isolatieplaten gelijmd. De naden, beter de overlappen, epdm-epdm zijn met uw Hertalan® KS137 contactlijm gelijmd, en de laatste twee cm van de overlap epdm-epdm is met uw Hertalan® KS96 kit/sealant gedaan. 

Het is gaan lekken in onze slaapkamer. Het is gaan lekken op de dakrand van de 'Kapel', de plek waar onze trap zich bevindt en kast overloop. Het is gaan lekken langs het kanaal van de openhaard. Uw epdm-dakbedekking is losgewaaid op de dakrand van de 'Kapel'. Ik heb geconstateerd dat het lijmen op deze dakrand volledig mislukt is. Hierdoor is de achterliggende constructie nat geworden. Bouw-Slim lijmt met uw Hertalan® KS137 de epdm- dakbedekking op de aluminium daktrim. Hier wordt geen kit/sealant gebruikt en de daktrim wordt ook niet afgekit. Er vindt blaasvorming plaats onder het epdm op de dakrand en de trim. Via de trim kan hier water nu onder het epdm komen, naar het houtwerk. Wij denken dat de constructie van de dakrand van de 'Kapel' volstrekt verkeerd is aangelegd door Bouw & Slim (Bouw-Slim).

Dat het epdm niet gekit wordt op de daktrim is vreemd, want in de overlap van de banen gaan we van Hertalan® KS205 spuit-/contactlijm, naar Hertalan® KS137 contactlijm, naar Hertalan® KS96 kit/sealant. Overal zie ik, dat er geëindigd wordt met de Hertalan® KS96 kit/sealant, ook bij de aansluitingen van doorvoeren en bijvoorbeeld lichtkoepel, behalve bij de aluminium daktrimmen.

Voorts ben ik niet te spreken over het lijmen van de hoeken, zowel binnenhoeken als buitenhoeken. Het ziet er allemaal erg onprofessioneel uit. Zeg maar, dat het er kinderlijk uit ziet, het is eigenlijk het kliederen van kinderen. Het is gewoon knoeiwerk.

Ik ben nieuwsgierig of deze mensen door u gecertificeerd zijn?

15 December 2017 is Bouw-Slim hier geweest in verband met de lekkage in onze slaapkamer, en schrijven mij: "Wij hebben het mogelijke probleem gevonden bij een daktrimaansluiting. Wij hebben de bewuste aansluiting afgekit en daarmee moet de lekkage nu verholpen zijn". Maar 3 januari 2018 lekt het weer op dezelfde plek, nou ja 10 cm ernaast. De heren Sijbren van der Land en Jeroen van Wassenberg van Bouw & Slim (Bouw-Slim) hebben hier niet meer op gereageerd.

Ik heb Bouw-Slim uit Swifterbant 31 december 2017 in gebreke gesteld. Zij hebben tot op heden niet gereageerd op deze, mijn ingebrekestelling. Zij gaan niet in op de inhoud van mijn ingebrekestelling. Zij willen alleen graag hun werk af komen maken!? Het lijkt erop, dat zij daar een eigen belang mee willen dienen.

Donderdag 2 november 2017 om 12:17 uur van 06 - 3701 9680 "Goedemiddag met Sijbren van der Lands Bouw-Slim, eh Kees zou jij mij even terug willen bellen aangaande
 
 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 2/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 3/39
 

 

 
het afwerken van het laatste stukje dak wat nog gebeuren moet - wou ik even met je afspreken - hartelijk dank alvast"


20 Juli 2017 waren ze hier voor het laatst. 2 November 2017 was voor ons echt te laat, ook gezien de vele gebreken die ik reeds geconstateerd had in al hun werk.

Hieronder treft u mijn foto’s aan. Onder de foto’s zijn beschrijvingen geplaatst. De foto’s komen uit de ingebrekestelling en zijn genummerd 001-, 002-, 003-, en zo verder. De foto’s liggen in dezelfde volgorde als in de ingebrekestelling van/aan Bouw-Slim. Alleen de foto’s betreffende de epdm-dakbedekking treft u aan.

Graag zou ik uw reactie willen, en/of uw mening. Wij willen het bedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant hier niet meer over de vloer hebben, ons vertrouwen in hen is teveel beschaamd geworden, door hen, en beschadigd. Als je voor zulke dure dakbedekking betaalt, en het gaat dan lekken in je slaapkamer, dat was voor ons echt het laatste, naast alle andere lekkage’s natuurlijk. Maar ook betreffende het timmerwerk en metselwerk heb ik Bouw-Slim in gebreke gesteld. Wij zien niet hoe zij dat alsnog goed zouden kunnen krijgen, maar we willen ze hier sowieso ook niet meer hebben.

U begrijpt misschien, dat wij niet het geld hebben om alsnog weer een ander bedrijf in te schakelen, dus ik wil proberen met familie, vrienden en kennissen, het zelf maar in orde te gaan maken. Metselwerk en timmerwerk heb ik reeds zelf met familie, al voor een gedeelte opnieuw uitgevoerd.

Kunt u mij misschien aanwijzingen geven, hoe ik dit alsnog tot een goed einde kan brengen? Ik vraag u natuurlijk specifiek betreffende het epdm. Wij dachten voor de komende 40 jaar klaar te zijn. Wij dachten dat Bouw-Slim gespecialiseerd was in uw epdm-dakbedekking.

Ik denk dat het hier natuurlijk niet aan uw product ligt, maar aan de onkunde en zeker ook de wijze van 'handelen' van dit bouwbedrijf Bouw-Slim, Industrieweg 30, 8255 PB, alhier uit Swifterbant.

In afwachting van uw reactie, verblijf ik.

 

Met vriendelijke groet en hoogachting,

CGJ Kloosterman

 

C.G.J. Kloosterman
De Kruisboog 16
8255 GC  Swifterbant

E ...............@..........nl

 

  

Op de volgende pagina’s treft u mijn foto’s aan die voor zich spreken, en ook nog voorzien zijn van begeleidende tekst

 

 

 

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 3/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 4/39

 


Afb 001-3712 vs02: Hertalan epdm-dakbedekking hangt over aan de voorkant van de garage, 20 juli 2017 was Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant hier voor het laatst, onze deadline was 1 november 2017, 2 november 2017 kwamen ze en wilden het hier afmaken, maar dat wilden wij niet meer, ook gezien alle geconstateerde gebreken, deze situatie is 12 maart 2018 nog steeds zo, foto genomen 31 oktober 2017 (Reiger Copyright)

 


Afb 002-3714 vs02: Werk Bouw-Slim. Overhangende flappen, Hertalan epdm-dakbedekking hangt over aan de voorkant van de garage, 20 juli 2017 was Bouw & Slim uit Swifterbant hier voor het laatst, onze deadline was 1 november 2017, deze situatie is 12 maart 2018 nog steeds zo, foto genomen 31 oktober 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 4/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 5/39

 


Afb 027-3701 vs02: Onderkant goot-kast achter, Prodeq Prime+ multiplex gevelbekleding, rust op Hertalan epdm-dakbedekking dakrand(-opstand) van het dak zijkamer, door Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant. Wij hadden specifiek gevraagd hier 5 cm ruimte te laten, de gootkast 'zwevend' boven deze dakrand te doen zijn, om te kunnen schilderen, maar ook uit esthetische overweging. De zaagkant (onderkant) van het multiplex is niet geseald door Bouw & Slim, hier gaat water tussen zitten en droogt het slecht. "Epdm is erin en eronder gefrommeld", de heer Jacques de Kok, adviseur sealen H. Foto genomen 23 oktober 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 030-3343 vs02: Werk Bouw-Slim uit Swifterbant. Garagedak, onder einde dakgoot vóór, Hertalan® epdm-dakbedekking ligt hier gewoon open, niet tegen een opstand, houtwerk isolatieframe is nat, foto 25 juli 2017. 20 Juli 2017 was Bouw & Slim hier voor het laatst, het ligt nog steeds zo 15 februari 2019. 2 November 2017 wilde Bouw & Slim het af komen maken!? Met de föhn!? Opdrachtgever heeft het hier zelf zo goed als mogelijk was, winterklaar gemaakt (met kunst- en vliegwerk provisorisch dichtgemaakt). (Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 5/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 6/39

 


Afb 031-3349 vs02: Werk Bouw-Slim. Garagedak, onder einde dakgoot vóór, Hertalan® epdm-dakbedekking ligt hier open, deze hoek had natuurlijk afgewerkt moeten zijn, of niet zo achtergelaten, let wel het houtwerk is nat, foto 25 juli 2017, Bouw-Slim uit Swifterbant was hier 20 juli 2017 voor het laatst. 2 November 2017 wilde Bouw & Slim het af komen maken!? Met de föhn, maar dat leek ons niet zo’n goed idee. Opdrachtgever C.G.J. Kloosterman heeft dit zelf zo goed en zo kwaad als mogelijk klaar gemaakt voor de winter. Het ligt nog steeds zo 15 februari 2019 (Foto Reiger Copyright)

 


Afb 032-3658 vs02: Werk Bouw-Slim uit Swifterbant. Boven op de 'Kapel', zware wind en storm, de Hertalan® epdm-dakbedekking laat los van de dakopstand en de aluminium daktrim, foto 5 oktober 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 6/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 7/39

 


Afb 033-3659 vs02: Waardeloos werk door Bouw-Slim. Boven op de 'Kapel', opdrachtgever C.G.J. Kloosterman heeft stenen neergelegd op de loslatende Hertalan® epdm-dakbedekking, in zware wind en storm. Dit ligt er 15 februari 2019 nog steeds zo bij. Foto 5 oktober 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 034-2983 vs03: Hertalan KS137 (zwarte epdm contactlijm) wordt overgegoten in plastic inzet-emmertje, foto 16 juni 2017(Foto Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 7/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 8/39

 


Afb 035-2951 vs02: Bouw-Slim medewerker bezig, is deze man gecertificeerd voor het aanbrengen van de Hertalan® epdm-dakbedekking? Nadat de overlap (ca. 10 à 12 cm) van de banen is gelijmd met zwarte Hertalan® KS137 contactlijm tweezijdig aangebracht, wordt de laatste 2 cm van de overlap voorzien van een rups speciale Hertalan® KS96-kit/sealant, de zogenaamde 'seal'. We zien hier dat de te lijmen/te sealen oppervlakken niet schoon zijn, de 'sealant' gaat over resten spuitlijm heen, en de spuitlijm kan niet tegen vocht. Foto 16 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 036-2957 vs06: Medewerker Alwin(sch) (Bouw-Slim) rolt met uiterste concentratie (bloedserieus) de laatste twee centimeter van de naad. De overtollige kit die uit de naad komt, wordt met een voegspijker of lege kitkoker natgemaakt met afwasmiddel, verwijderd (emmer waarin sop en restanten). De enige medewerker van Bouw-Slim waar opdrachtgever nog vertrouwen in heeft, hij praatte zijn bazen niet naar de mond. Echter, is deze Bouw-Slim medewerker gecertificeerd om het Hertalan®-product te mogen aanbrengen 16 juni 2017? Hij wordt ook op een vreemde manier begeleid/aangestuurd door zijn werkgevers, de Heren van Bouw & Slim. Foto 16 juni 2017(Reiger Copyright)

Toegevoegde opmerking 19 mei 2019: Zien wij nu rechtsonder op deze foto een gasbrander? Bouw & Slim zal dit mooie Hertalan®-epdm toch niet met een brander bewerkt hebben? Zie ook de brieven van mevrouw mr. M. Bouma, DAS-juriste van/voor het bouwbedrijf Bouw-Slim, die zij mij, opdrachtgever, Reiger Kloosterman, stuurde.
 

Aanvullende foto 20 mei 2019

Bouw-Slim IMG_2990 vs08 'Blazen op de naad, in de overlap van het Hertalan-epdm bij de lichtkoepel'. Direct zijn er al blazen als het Hertalan®-epdm is gelijmd door Bouw & Slim. Het zou allemaal wegtrekken volgens Bouw & Slim. Het trekt alleen niet weg. Foto 16 juni 2017 15:30 uur (Reiger Copyright)

 

Aanvullende foto 20 mei 2019

Bouw-Slim IMG_2995 vs03 'Hertalan-slabbe gaat over de kunststof beglazing van de koepel'. Bouw & Slim trekt hier het manchet, de Hertalan® epdm-slabbe, over de reeds gemonteerde kunststof beglazing van de lichtkoepel. En dan moet deze manchet nog gelijmd en geseald worden. Onder dit manchet zitten nu ook allemaal blazen. Wij denken dat de Hertalan KS137 contactlijm hier ook niet goed is aangebracht. Is deze contactlijm hier misschien ook éénzijdig aangebracht? De technisch adviseurs van Carlisle® en Hertalan® zullen later in hun bezoekrapport vermelden, dat ook dit accessoire verwijderd moet worden en opnieuw nu volgens verwerkingsvoorschriften geplaatst dient te worden, nadat hier eerst afschot is gemaakt, deze hele koepel staat nu immers in een grote plas water. Foto 16 juni 2017 15:32 uur (Reiger Copyright)

 

Aanvullende foto 20 mei 2019

Bouw-Slim IMG_4151 vs03 'Visvijverbouw, Hertalan niet volgens verwerkingsvoorschriften'. Bouw-Slim bouwbedrijf te Swifterbant werkuitvoering. Lichtkoepel en CV-pijp volledig in het water. De kragen/slabben door Bouw-Slim gemaakt van Hertalan®-epdm rond de CV inlaat-/afvoerpijp, de lichtkoepel, de pijp van de openhaard, en de andere ontluchtingen zitten onvoldoende strak, zijn niet geseald, en er staat veel water op het dak. De kragen/slabben zijn door Bouw-Slim gelijmd met de Hertalan® KS137 contactlijm en de Hertalan® KS96 kit/sealant. De accessoires zijn niet aangebracht en niet verlijmd volgens CCM (Carlisle® Construction Materials) verwerkingsvoorschriften. Foto gemaakt 31 maart 2018 (Reiger Copyright)

 

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 8/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 9/39

 


Afb 037-3460 vs02: Hertalan®-epdm gelijmd op de dakopstand en de trim door Bouw & Slim (Bouw-Slim uit Swifterbant). Heel gemakkelijk komt dit los. Het lijkt of er geen lijm op het epdm is aangebracht. Als ik mijn fietsband heb gerepareerd, komt de plakker écht niet zo los, de krum (crumb, kruim, kruimels) laat zien dat Bouw & Slim heel slordig is bij het lijmen. Bij lijmen moet het schoon, droog en vetvrij zijn, en hier is het niet schoon, foto 14 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 038-3423 vs02: Dit is het idee, Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant wil het Hertalan®-epdm zo afsnijden, dat het in de 'U' van de aluminium trim omhoog loopt, en dan zou het misschien niet afgekit hoeven te worden!?, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 9/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 10/39

 


Afb 039-3426 vs02: Werk door Bouw-Slim uit Swifterbant. Maar al gauw gaat het mis, het Hertalan®-epdm gaat niet omhoog in de trim zoals Van Wassenberg (Bouw-Slim) had bedacht, en wordt het dit. Vier centimeter scheidt ons hier van het hout, maar Bouw & Slim vindt het niet nodig om hier af te kitten, ofwel te sealen. We zien ook een ril, een ribje, in de U van het aluminium van de trim, hier kan water langs! Vier centimeter over het aluminium van de daktrim en je zit op het houten dakbeschot, met als gevolg lekkage, voorts zitten er blazen die vanaf de rand van het aluminium naar het dakbeschot en verder lopen, water heeft hier vrij spel !, Rechtsboven zien we de 'krum' tussen het Hertalan®-epdm en het aluminium van de trim, ook hier werkte Bouw-Slim niet schoon tijdens het lijmen. Foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 040-3425 vs02: Vier centimeter (44 mm) scheidt hier water van het hout, maar Bouw & Slim uit Swifterbant vindt het niet nodig om hier af te kitten. Vier cm over het aluminium en je zit op het houten dakbeschot, met als gevolg lekkage, voorts zitten er blazen die vanaf de rand naar het dakbeschot en verder lopen, rechts op de foto gaat de Hertalan® epdm-dakbedekking al weer omhoog, de aluminium 'U' waar we hier tegen aan kijken is 10 mm in de hoogte, in het midden zit een ribje, en we zien aan de rechterkant dat water hier achter en onder het epdm kan komen, water heeft hier vrij spel! Foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 10/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 11/39

 


Afb 041-3525 vs04: Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant heeft deze Hertalan® epdm-dakbedekking aangebracht. We zien hier de linkerzijwang (driehoek) van de 'Kapel'. We zien op de bovenste gesealde zaagsnede van de Prodeq Prime+ multiplex gevelbekleding, regenwater kan hierbij. De trim is niet schuin afgezaagd, de betimmering, de houten constructie ligt hier gewoon open, de regen slaat achter de multiplexplaat neer. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 042-3819 vs02: Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant heeft deze Hertalan® epdm-dakbedekking aangebracht, locatie linkerzijwang van de 'Kapel'. We zien hier op de ventilatielat, waarop de aluminium trim is gemonteerd, dit houtwerk maakt deel uit van de constructie en ligt nu open, en wordt nat, regen slaat achter houtwerk. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 11/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 12/39

 


Afb 044-3529 vs04: Werk door Bouw-Slim uit Swifterbant uitgevoerd. We zien hier de linkerzijwang (driehoek) van de 'Kapel'. De aluminium daktrim is niet schuin afgezaagd, en we komen ook een stukje trim tekort? We hebben een compleet nieuw dak, met veel water. "Van epdm maken ze ook vijvers", is het antwoord van de heren Bouw & Slim (Bouw-Slim) tegen mij, C.G.J. Kloosterman. Maar wij willen geen vijver op het dak! Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 045-3415 vs04: Werkzaamheden door bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant.We zien hier de rechterzijwang (driehoek) van de 'Kapel'. De aluminium trim is niet schuin afgezaagd, en we komen ook een stukje trim tekort, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 12/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 13/39

 


Afb 046-3525 vs05 (epdm in trim, doorsnede): Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant nieuw dak met Hertalan® epdm-dakbedekking. Het epdm ligt hier in de trim een beetje omhoog, Bouw & Slim wilde het zo afsnijden dat het tot bovenaan kwam in de trim, maar dat is niet gelukt, we praten hier over mm’s. (Dit is een nieuwe techniek door de heer Jeroen van Wassenberg van Bouw-Slim ontwikkeld en toegepast om Hertalan-epdm dakbedekking aan te brengen, zeg maar te verwerken. Helaas wordt deze verwerking/techniek even later door door de specialisten van Hertalan® en Carlisle® Construction Materials uit Kampen afgekeurd). Voorts denkt Bouw & Slim dat er geen water gaat langs het epdm dat tegen het aluminium ligt, we zien dat de trim wel ingelijmd is, maar dat het epdm misschien over een enkele cm vastgeplakt zit, hier scheidt ons een enkele cm van het water. Even verderop wordt het nog veel erger. En de betimmering ligt open. De heren Bouw & Slim, en/of hun medewerkers hebben hun DNA-fingerprints achtergelaten in het Hertalan-product. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 048-3527 vs03: Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant nieuw dak met Hertalan® epdm-dakbedekking. We zien hier het lijmen en kitten van het epdm. Dit heeft meer iets van kleien en 'smeren'. Het is een gevecht geweest met het materiaal, met het epdm, met de lijm en de kit, het is een slagveld gelijk. De betimmering/de houten constructie ligt hier gewoon open, de constructie ligt gewoon bloot, de regen slaat neer achter het houtwerk, foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 13/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 14/39

 


Afb 049-3527 vs05 (vingerafdrukken): Linker zijwang van de 'Kapel'. Met de blote handen is hier gestreden, we zien de vingerafdrukken van bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant in de kit, hier zit een 'doe-het-zelf' aspect in/aan, dit is niet professioneel. "Waarom blijf je nou niet gewoon zitten, stom ding?", hoor je de medewerker van Bouw & Slim nog zeggen, als hij met deze hoek bezig is, en de Hertalan® epdm-dakbedekking niet wil blijven zitten met de Hertalan® KS137 contactlijm en de Hertalan® KS96 kit/sealant. Ook ligt de betimmering hier gewoon open, en regen slaat neer achter de Prodeq Prime+ multiplex bekleding, foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 050-3522 vs03: Werkuitvoering door bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant. Rechter wang van de 'Kapel', de betimmering ligt hier gewoon open, constructie ligt bloot, regen slaat neer achter het houtwerk, we zien het blauwe dampdoorlatende doek/folie achter de ventilatielat, het doek zit voor/over de  epdm-dakbedekking, hieronder/-achter zit de isolatie en het houten frame. Water kan hier tussen het blauwe doek en het Hertalan®-epdm, naar de constructie, en deze aantasten. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 14/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 15/39

 


Afb 051-3830 vs02: Werk door Bouw & Slim (Bouw-Slim bouwbedrijf uit Swifterbant). Hertalan® epdm-dakbedekking, blaasvorming of vouw, beginnende onder de daktrim, over het aluminium heen, naar en over het houtwerk van de dakopstand, hier moet water onder kruipen, de aluminium trim is niet afgekit, volgens Bouw en Slim trekt het allemaal van zelf weg, foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 052-3830 vs03: Hertalan® epdm-dakbedekking door bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant. Rechts van de vouw zien we ook blaasvorming precies boven het aluminium van de daktrim (aan de dakrand), links zien we epdm dat oploopt tegen het aluminium in de 'U' van de trim en verder naar links ligt het epdm weer vlak in de trim. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 15/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 16/39

 


Afb 054-3013 vs03: Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant, 'CLS' 39 x 89 mm gemonteerd liggend op de zijde die 39 mm meet op het 18 mm dikke OSB-dakbeschot boven de 'Kapel', vervolgens is aan de zijde die 89 mm meet een strook OSB met een dikte van 9 mm aangebracht, foto 19 juni 2017 (Reiger Copyright)

 


Afb 055-3078 vs03: Vervolgens schroeft Bouw-Slim aan de 9 mm dikke opstaande strook OSB een 'CLS' 39 x 89 mm vast met de zijde die 39 mm meet, deze bovenste 'CLS' ligt zeg maar plat, en hangt nu dus aan de strook OSB van 9 mm dik. De 'CLS' hangt nu al naar buiten toe enigszins schuin af, en wordt niet verder ondersteund, en dit blijft verder zo. Dit is de reden dat er water op deze dakrand blijft staan. Deze constructie is niet stabiel en zwak. Eigenlijk gaat straks de multiplex gevelbekleding dit balkje dragen, 'het behang ondersteunt de constructie', en dit is natuurlijk de omgekeerde wereld. Zou dit de reden zijn dat de heer Van der Land bang is als er mensen over dit dak lopen. Denk aan de schoorsteenveger, en de technische adviseurs van Hertalan, bijvoorbeeld? Foto 21 juni 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 16/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 17/39

 


Scan 059-10429 vs04: Bouw-Slim ontwerp en uitvoering, slechte/zwakke, waardeloze constructie. Grote zijvlak van de 'Kapel' aan de bovenzijde, dakrand met aluminium daktrim, 5 oktober 2017 waaide hier het epdm los van de daktrim, de Hertalan® KS137 epdm-contactlijm gebruikt door Bouw & Slim heeft de delen niet bij elkaar kunnen houden, de trim is bevestigd op de ventilatielat, het epdm zweeft over de spleet, over de leegte tussen 'CLS' en ventilatielat, de zaak is ook nat!, de constructie is ook nat geworden!, uiteindelijk moet de Prodeq Prime+ multiplex plaat de constructie ondersteunen?! Het behang steunt de muur!? Constructie zakt door, zie stippellijnen. Scan 31 december 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 060-3819 vs02: Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant aan het werk. De aluminium daktrim is gemonteerd op de ventilatielat. Deze ventilatielat zit lager dan de 'CLS' die er achter zit. Het multiplex zit nog weer lager. Dit kan ook kloppen want onder is de ruimte met de dakleien kleiner dan bij de rechterwang van de 'Kapel', zodat je de onderkant van deze plaat eigenlijk niet kunt verven. Het verticale ribje van de aluminium trim heeft zo ook geen zin. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 17/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 18/39

 


Afb 061-3526 vs03: Werk bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant. Op deze dakrand staat water, de dakrand is niet vlak, maar loopt schuin naar buiten af, de 'CLS' hangt naar buiten af, de aluminium daktrim ligt lager dan de dakrand, omdat de ventilatielat ook al weer lager is gemonteerd. De Hertalan® epdm-dakbedekking is slecht en verkeerd gelijmd/gemonteerd op de trim en niet afgekit/geseald. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 065-3779 vs03: Werk bouwbedrijf Bouw-Slim. Scherven uit het betonnen plafond geslagen, Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant is door het betonnen plafond heengegaan. Bouw-Slim zakt door het plafond. De dikte van de kanaalplaat is 100 mm, en opdrachtgever heeft dit ver van te voren reeds aangegeven aan de heren Bouw & Slim. Opdrachtgever waarschuwde nogmaals tijdens de werkzaamheden op te letten bij het boren. "Bestaat niet, kan niet", schreeuwt de medewerker die aan het boren is, en boort vrolijk verder. Er wordt geen afstandhouder gebruikt of wat dan ook. Boorgat 8 mm ten behoeve van de isolatieplug. Opdrachtgever had nog speciaal gevraagd de isolatieplaten te lijmen. De heren Bouw & Slim hebben zelfs niet hun excuses aangeboden, bevinding zaterdag 24 juni 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 18/39

__________________________________________________

 

 

__________________________________________________

p. 19/39

 


Afb 067-3157 vs03: De scherven die wij opgeraapt hebben van de grond, bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant is door het betonnen plafond heen gegaan, dikte kanaalplaat 100 mm, opdrachtgever had nog speciaal gevraagd de isolatieplaten te lijmen, en waarschuwde nogmaals tijdens de werkzaamheden op te letten bij het boren, de heren Bouw & Slim hebben zelfs niet hun excuses aangeboden. Foto zaterdag 24 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 068-3834 vs03: Werk Bouw-Slim uit Swifterbant. De rozetten steken uit. De plug met rozet moet gelijk komen met de bovenkant van de pir-isolatieplaat. Deze plug zit te hoog, plug is onvoldoende diep geplaatst, niet voldoende aangedrukt, voordat de pen werd ingeslagen. Of was het gat niet diep genoeg geboord?! De nylondop op de stalen spijker zit nu onvoldoende diep wat ook weer meer warmtelekkage geeft. Er zit nu ook lucht rondom de plug. En waar lucht is, zit het epdm niet vast. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 
  C.G.J. Kloosterman aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V., Industrieweg 16, te Kampen, 12 maart 2018

p. 19/39

__________________________________________________

 

 

 

Hier eindigt Deel 1 van 2 van deze brief of dit rapport aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle® Construction Materials B.V. met datum 12 maart 2018 getiteld: 'Kunt u mij misschien aanwijzingen geven, hoe ik dit alsnog tot een goed einde kan brengen?'
   

Deze brief of dit rapport bestaat uit een brief van 3 pagina's en 36 pagina's met 71 foto's/afbeeldingen met beschrijving. Omdat deze pagina/scroll op het internet te lang zou worden, verdelen wij dit document in twee delen.

We zitten nu op pagina 19/39 van deze brief en hebben 32 foto's/afbeeldingen gezien. De volgende 39 foto's staan in deel 2 van 2.

 


Brief/rapport aan Hertalan® Epdm-dakbedekkingen / Carlisle®
Construction Materials B.V. met datum 12 maart 2018 getiteld:
 'Kunt u mij misschien aanwijzingen geven, hoe ik dit alsnog tot een goed einde kan brengen?

Deel 2 van 2
Klik hier

 

Terug naar de Bouw & Slim Hoofdpagina die we voor hen hebben ingericht
Klik hier

 

 

 

Picture met tekst

 

 
  Het is een grote knoeiboel door bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant > Bouwbedrijf 'De Knoeierij'.

 

Picture met tekst

 

o