Brief* aan de heer S. van der Land, van bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant,
met datum 31 december 2017: 'Een wandeling'  Deel 2
/4

 

Nieuw dak door Bouw-Slim uit Swifterbant

De Kruisboog*, Swifterbant, nieuw dakbeschot, pir-afschotisolatie, Hertalan epdm-dakbedekking, nieuwe dakgoten, aanbrengen leien, gedeelten van de buitenmuren* vervangen door isolatieframes en gevelbekleding

 

Deze brief of dit rapport aan Bouw-Slim bestaat uit een brief van 25 pagina's en een bijlage van 67 pagina's met 131 foto's. De foto's zijn nu opgenomen in de brief. Omdat deze pagina op het internet veel te lang zou worden, verdelen wij dit document in vier delen. Hieronder Deel 2 van deze brief.

 

 

Deel 2/4 van deze brief of dit rapport

 

 

Aangetekend* verstuurd 8 januari 2018, en bericht van ontvangst gekregen 9 januari 2018 dossier*

 

 

Bouw-Slim
T.n.v. de heer S. van der Land
Industrieweg 30
8255 PB  Swifterbant
Betreft:   een wandeling


 

Swifterbant, 31 december 2017

 

Geachte heer Van der Land,

 

We beginnen dit Deel 2 van de brief met de laatste alinea op pagina 6 van 25 van de fysieke brief die wij stuurden aan Bouw-Slim.

 

Wij stellen voor onszelf een dead-line

Wij stelden voor ons zelf een dead-line. We namen het ruim: 1 november 2017.

1 September 2017 begon de meteorologische herfst. 1 November 2017 is twee maanden verder. 1 December 2017 begint de meteorologische winter.

 

Het niet 'affe' dak

Van het niet 'affe' dak voorkant garage werden wij niet vrolijk. Inmiddels heb ik het klaargemaakt om de winter door te komen. Los van het feit, dat het natuurlijk aan de voorkant en opzij nog niet klaar is, ligt het ook nog steeds (7 oktober 2019) open onder de dakgoot.

 


Afb 030-3343 vs02: Garagedak onder einde dakgoot vr, epdm-dakbedekking ligt hier gewoon open, niet tegen een opstand, houtwerk is nat, foto 25 juli 2017. 20 Juli 2017 was Bouw & Slim hier voor het laatst, het ligt nog steeds (7 oktober 2019) zo. 2 November 2017 wilde Bouw & Slim het af komen maken!? Met de fhn?!
Opdrachtgever C.G.J. Kloosterman heeft het hier zelf met kunst- en vliegwerk provisorisch dichtgemaakt (Foto Reiger Copyright)

 


Afb 031-3349 vs02: Garagedak onder einde dakgoot vr, dakbedekking ligt hier open, deze hoek had natuurlijk afgewerkt moeten zijn, of niet zo achtergelaten, let wel het houtwerk is nat, foto 25 juli 2017, Bouw-Slim uit Swifterbant was hier 20 juli 2017 voor het laatst, het ligt nog steeds (7 oktober 2019) zo. 2 November 2017 wilde Bouw & Slim het af komen maken!? Met de fhn, maar dat leek ons niet zon goed idee. Opdrachtgever C.G.J. Kloosterman heeft dit zelf zo goed en zo kwaad als mogelijk klaargemaakt voor de winter.(Foto Reiger Copyright)

 

 
De houten constructie onder de goot, het onderste frame was al nat geworden. Op nat hout kunt u ook geen epdm lijmen. Met kunst en vliegwerk heb ik het nu zo gemaakt dat het de winter hopelijk door kan. We hebben het hier over de winter 2017/2018. Het is nu 7 oktober 2019 en nog steeds zo.

 

Certificaten-paraplu

Wij hebben ook helemaal geen zin om het u af te laten maken. U vertelde dat u gecertificeerd was om deze Hertalan-epdm aan te brengen. Wij zijn hier ernstig aan gaan twijfelen. Maar misschien heeft u daadwerkelijk een certificaat, maar dan toch onvoldoende kennis en/of de kunde om dit aan te brengen. Mensen willen tegenwoordig graag certificeren, ze zijn er gek op, ze plakken hun busjes vol met certificaten, maar heeft het ook iets te betekenen? Wij denken van niet. Nu stuurt u twee niet gecertificeerde medewerkers om het dak af te komen maken? Of hebben ze inmiddels hun certificaten gehaald? Of vallen ze onder uw certificaten-paraplu?

 

Bouw & Slim Certificaten paraplu

 

Uw medewerker Alwin(sch) is een uitzondering. Ik zal u dit nog vertellen. Ik ben zeer positief over hem. Ik hoop niet dat u dit tegen hem gaat gebruiken.

 

Zware wind trekt epdm uit en los van de daktrim

Eigenlijk zat de epdm-dakbedekking al los, maar dat komt later. Donderdag 5 oktober 2017 hebben we te maken met zware windstoten, met storm. Bovenop de 'Kapel' laat het epdm los van de aluminium daktrim. Uw tweezijdig aangebrachte zwarte contactlijm heeft hier niet gehouden. Als zelfs de wind het epdm hier kan loskrijgen, kan het niet goed zijn. De wind heeft zelfs het epdm uit de 'U' van het aluminiumprofiel weten te krijgen, dus van contact bij deze lijm is weinig sprake geweest.

 


Afb 032-3658 vs02: Boven op de 'Kapel', zware wind en storm, de epdm-dakbedekking laat los van de dakopstand en de aluminium daktrim, foto 5 oktober 2017(Reiger Copyright)

 

 
Met deze storm heb ik het epdm vastgelegd met stenen. In de storm waaide mijn ladder naar de eerste verdieping ook nog om. (Afb 033-3659 vs02 Stenen op de dakrand) 

 


Afb 033-3659 vs02: Boven op de 'Kapel', opdrachtgever C.G.J. Kloosterman heeft stenen neergelegd op de loslatende epdm-dakbedekking, in zware wind en storm, 5 oktober 2017(Reiger Copyright)

 

 
'Buitenaards'

Nadat u de daktrimmen heeft aangebracht, vraag ik aan de heer Van Wassenberg wanneer hij de epdm-dakbedekking die in de 'U' van de aluminium daktrim ligt, gaat afkitten. Hij vertelt mij dat hij dit niet gaan doen. Het zou niet nodig zijn, vertelde hij. De lijm waarmee u, Bouw & Slim, de epdm op het aluminium vastlijmde zou van een 'buitenaardse' kwaliteit zijn, vertelde hij. 'Buitenaards' schrijf ik om de superieure kwaliteiten aan te geven die Van Wassenberg aan deze lijm toedichtte. Je kreeg bijna het idee dat de lijm niet eens meer aangebracht hoefde te worden. Zonder zijn kwast te verlaten, zou deze lijm epdm en ondergrond al aan elkaar hechten. Dat u de epdm-dakbedekking niet gewoon los heeft neergelegd?

Het is vreemd dat de heer Van Wassenberg de epdm-dakbedekking in de aluminium daktrim niet gaat afkitten. De banen worden met spuitlijm geplakt. Tweezijdig wordt de spuitlijm aangebracht. Op de onderkant van het epdm en op de aluminium-cachering van de pir-isolatieplaten. Dan is het wachten tot de lijm voldoende droog is. Dan kunnen de twee delen samengevoegd worden. De vraag is moet er nu druk uitgeoefend worden, omdat het hier immers een contactlijm betreft? 

De overlap wordt tweezijdig ingelijmd met Hertalan KS137, een zwarte lijm. Het epdm wat al vastgeplakt is op de aluminium-cachering van de pir-isolatieplaten en het epdm die deze reeds vastgelijmde epdm gaat overlappen. Wij schatten een overlap van zon 10 12 cm. Het gebeurt met een kwast. De zwarte lijm is in een plastic inzet-emmertje gegoten, en hieruit wordt gekwast. Als de twee ingelijmde delen voldoende droog zijn, de oplosmiddelen in de lijm moeten verdampen, worden ze samengevoegd. Ook hier is de vraag, moet hier druk worden uitgeoefend? Het betreft ook hier immers een contactlijm.

 


Afb 034-2983 vs03: Hertalan KS137 (zwarte epdm contactlijm) wordt overgegoten in plastic inzet-emmertje, foto 16 juni 2017(Foto Reiger Copyright)

 

 
  Als laatste wordt de laatste twee centimeter van de overlappende naad voorzien van een kitrups. Speciale Hertalan KS96-kit. Nadat de rups onder de overlap is aangebracht wordt deze met een rolletje aangedrukt en de uitpuilende kit wordt daarna met een voegspijker die in een sopje wordt gedoopt verwijderd, of met een gesopte lege kit-koker. Volgens de heer Van Wassenberg (heren Bouw & Slim) heeft ook deze kit weer superieure kwaliteiten.

 


Afb 035-2951 vs02: Bouw-Slim medewerker bezig, is deze man gecertificeerd voor het aanbrengen van het Hertalan-epdm? Nadat de overlap (ca. 10 12 cm) van de banen is gelijmd met zwarte Hertalan KS137 (contactlijm tweezijdig aangebracht), wordt de laatste 2 cm van de overlap voorzien van een rups speciale Hertalan KS96-kit, de zogenaamde 'seal'. We zien hier dat de te lijmen/te sealen oppervlakken niet schoon zijn, de 'sealant' gaat over resten spuitlijm heen, en de spuitlijm kan niet tegen vocht. Foto 16 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 036-2957 vs06: Medewerker Alwin(sch) rolt met uiterste concentratie (bloedserieus) de laatste twee centimeter van de naad. De overtollige kit die uit de naad komt, wordt met een voegspijker of lege kitkoker natgemaakt met afwasmiddel, verwijderd (emmer waarin sop en restanten). Echter, is deze Bouw-Slim medewerker gecertificeerd om het Hertalan-product te mogen aanbrengen? Hij wordt ook op een vreemde manier begeleid/aangestuurd door zijn werkgever, de Heren van Bouw & Slim. Foto 16 juni 2017(Reiger Copyright)

Toegevoegde opmerking 19 mei 2019: Zien wij nu rechtsonder op deze foto een gasbrander? Bouw & Slim zal dit mooie Hertalan-epdm toch niet met een brander bewerkt hebben?
 

 

 
  De aluminium daktrim is bevestigd op een horizontale strook OSB (Oriented Strand Board - plaat gemaakt van gerichte houtschilfers), 18 mm dik. Dit OSB is onderdeel van de dakopstand. Dit OSB en de bovenkant van de gemonteerde daktrim worden met de kwast voorzien van de zwarte Hertalan KS137 lijm, en het epdm wordt voorzien van de zwarte lijm. Dan weer drogen en vervolgens samenvoegen der delen (druk?). 

Onder het epdm vindt blaasvorming door de lijm plaats. Geen probleem volgens uw heer Van Wassenberg (Bouw & Slim). Het zal allemaal vanzelf wegtrekken, vertelt hij. De blazen beginnen aan de dakrand onder de trim en lopen helemaal door op het OSB. Hier kan dus water onder. Van de dakrand over de trim is om precies te zijn 4,4 cm en dan zit je op OSB kwaliteit 3 (niet geschikt voor buiten), en de houten constructie van het dak. Slechts 44 mm scheiden ons hier van het water. En Van Wassenberg gaat de aluminium trim niet afkitten!?

 


Afb 052-3830 vs03: Hertalan-epdm dakbedekking door Bouw-Slim uit Swifterbant, rechts van de vouw zien we ook blaasvorming precies boven het aluminium van de daktrim (aan de dakrand), links zien we epdm dat oploopt tegen het aluminium in de 'U' van de trim en verder naar links ligt het epdm weer vlak in de trim, foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 119-3890 vs02: Water op de dakrand van het hoofddak vr. Deze dakopstand is juni 2017 nieuw aangelegd door Bouw-Slim uit Swifterbant. Het lijkt erop dat deze dakopstand niet vlak ligt, het water ligt aan trimzijde. De gemiddelde windrichting is zuidwest, dat is op deze foto van rechts naar links, het water wordt dus ook nog eens in de trim geblazen. Bouw & Slim vindt het niet nodig de trim af te kitten met de volgens hen superieure Hertalan KS96-kit. Foto 9 december 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 046-3525 vs05 (epdm in trim, doorsnede): Het Hertalan-epdm ligt hier in de trim een beetje omhoog, Bouw & Slim wil het zo afsnijden dat het tot bovenaan kwam in de trim, maar dat is niet gelukt, we praten hier over mms. Dit is een nieuwe techniek door de heer Jeroen van Wassenberg van Bouw-Slim ontwikkeld en toegepast om Hertalan-epdm dakbedekking aan te brengen, zeg maar te verwerken. Helaas wordt deze verwerking/techniek even later door door de specialisten van Hertalan en Carlisle Construction Materials uit Kampen afgekeurd. Voorts denkt Bouw & Slim dat er geen water gaat langs het epdm dat tegen het aluminium ligt, we zien dat de trim wel ingelijmd is, maar dat het epdm misschien over een enkele cm vastgeplakt zit, hier scheidt ons een enkele cm van het water. Even verderop wordt het nog veel erger. En de betimmering ligt open. De heren Bouw & Slim, of hun medewerkers hebben hun DNA-fingerprints achtergelaten in het Hertalan-product. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 

 
  Als ik de Prodeq Prime+ multiplex platen van de 'Kapel' aan het schilderen ben, sta ik op een huishoudtrapje en houdt mij met een hand vast aan de dakrand van de 'Kapel'. Mijn hand ligt over de aluminium daktrim heen. Mijn vingers raken het epdm. En wat ik dan voel is niet fijn! Het is alsof het epdm zweeft. Dit is geen epdm dat vastgeplakt zit op zijn ondergrond. Dit is losliggend epdm. Mijn vingers zakken er in weg. Deze epdm is omhoog gekomen van zijn ondergrond. Dit is blaasvorming.

De wind doet de rest. 

Als de wind je epdm al lostrekt van zijn ondergrond, dan zit het epdm niet vast. Het lijmen is niet gelukt. Maar het was toch 'superlijm', daar had de heer Van Wassenberg het over? 

Wij denken, dat ook al heb je een superlijm, de ondergrond schoon moet zijn. Vrij van vuil en stof, droog en vetvrij. Het gaat hier over contactlijmen. En wat de superkit van Hertalan betreft ook hier zal de ondergrond nog steeds schoon, vrij van vuil en stof moeten zijn en droog en vetvrij.

Wij denken dat u en de heer Van Wassenberg te weinig aandacht hebben voor deze eisen aan de te lijmen of te kitten oppervlakken.

 

 
   

Afb 037-3460 vs02: Epdm gelijmd op de dakopstand en de trim door Bouw & Slim. Heel gemakkelijk komt dit los. Het lijkt of er geen lijm op het epdm is aangebracht. Als ik mijn fietsband heb gerepareerd, komt de plakker cht niet zo los, de krum (crumb, kruim, kruimels) laat zien dat Bouw & Slim heel slordig is bij het lijmen. Bij lijmen moet het schoon, droog en vetvrij zijn, en hier is het niet schoon. Foto 14 augustus 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 038-3423 vs02: Dit is het idee, Bouw & Slim uit Swifterbant wil het epdm zo afsnijden, dat het in de 'U' van de aluminium trim omhoog loopt, en dan zou het misschien niet afgekit hoeven te worden?? Foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 039-3426 vs02: Werk door Bouw-Slim uit Swifterbant. Maar al gauw gaat het mis, het epdm gaat niet omhoog in de trim zoals Van Wassenberg (Bouw) had bedacht, en wordt het dit. Vier centimeter scheidt ons hier van het hout, maar Bouw & Slim vindt het niet nodig om hier af te kitten, ofwel te sealen. Vier centimeter over het aluminium van de daktrim en je zit op het houten dakbeschot, met als gevolg lekkage, voorts zitten er blazen die vanaf de rand van het aluminium naar het dakbeschot en verder lopen, water heeft hier vrij spel ! Rechtsboven zien we de 'krum' tussen het epdm en het aluminium van de trim, ook hier werkte Bouw-Slim niet schoon tijdens het lijmen. Foto 13 augustus 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 040-3425 vs02: Vier centimeter (44 mm) scheidt hier water van het hout, maar Bouw & Slim uit Swifterbant vindt het niet nodig om hier af te kitten. Vier cm over het aluminium en je zit op het houten dakbeschot, met als gevolg lekkage, voorts zitten er blazen die vanaf de rand naar het dakbeschot en verder lopen, rechts op de foto gaat het epdm al weer omhoog, de aluminium 'U' waar we hier tegen aan kijken is 10 mm in de hoogte, in het midden zit een ribje, en we zien aan de rechterkant dat water hier achter en onder het epdm kan komen, water heeft hier vrij spel! Foto 13 augustus 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 041-3525 vs04: Werk uitvoering Bouw-Slim. We zien hier de linkerzijwang (driehoek) van de 'kapel'. We zien op de bovenste gesealde zaagsnede van het multiplex, regenwater kan hierbij. De trim is niet schuin afgezaagd, de betimmering, de houten constructie ligt hier gewoon open, de regen slaat achter de Prodeq Prime+ multiplexplaat neer, 12 september 2017(Reiger Copyright)


Afb 042-3819 vs02: Werk Bouw-Slim, linkerzijwang van de 'Kapel'. We zien hier op de ventilatielat, waarop de aluminium trim is gemonteerd, dit houtwerk maakt deel uit van de constructie en ligt nu open, en wordt nat, regen slaat achter houtwerk. Foto 30 november 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 043-3130 vs03: Werk Bouw-Slim uit Swifterbant, linkerzijwang van de 'Kapel', de bovenste 'CLS-en' 39 x 89 mm waartegen straks de ventilatielat gemonteerd wordt nadat eerst isolatie en het blauwe doek is aangebracht. De bovenste 'CLS' hangt aan een plaatje OSB van 9 mm dik en deze CLS hangt daardoor reeds schuin naar buien af, vandaar het water op de dakrand hier. Als het epdm dan ook nog eens loskomt, of gewoon niet vast gelijmd is, gewoon los ligt, lekt het vr, maar ook achter het blauwe doek naar beneden, met als gevolg lekkage. Foto 22 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 044-3529 vs04: Werk door Bouw-Slim uitgevoerd. We zien hier de linkerzijwang (driehoek) van de 'kapel'. De aluminium daktrim is niet schuin afgezaagd, en we komen ook een stukje trim tekort? We hebben een compleet nieuw dak, met veel water. Even de hengel pakken en een wurm. De heren Bouw & Slim tegen mij, C.G.J. Kloosterman: "Van epdm maken ze ook vijvers". Alleen wij willen geen vijver op het dak! Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 045-3415 vs04: Werkzaamheden Bouw-Slim. We zien hier de rechterzijwang (driehoek) van de 'kapel'. De aluminium trim is niet schuin afgezaagd, en we komen ook een stukje trim tekort, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 046-3525 vs05 (epdm in trim, doorsnede): Het Hertalan-epdm ligt hier in de trim een beetje omhoog, Bouw & Slim wil het zo afsnijden dat het tot bovenaan kwam in de trim, maar dat is niet gelukt, we praten hier over mms. Dit is een nieuwe techniek door de heer Jeroen van Wassenberg van Bouw-Slim ontwikkeld en toegepast om Hertalan-epdm dakbedekking aan te brengen, zeg maar te verwerken. Helaas wordt deze verwerking/techniek even later door door de specialisten van Hertalan en Carlisle Construction Materials uit Kampen afgekeurd. Voorts denkt Bouw & Slim dat er geen water gaat langs het epdm dat tegen het aluminium ligt, we zien dat de trim wel ingelijmd is, maar dat het epdm misschien over een enkele cm vastgeplakt zit, hier scheidt ons een enkele cm van het water. Even verderop wordt het nog veel erger. En de betimmering ligt open. De heren Bouw & Slim, of hun medewerkers hebben hun DNA-fingerprints achtergelaten in het Hertalan-product. Foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 

Afb 047 Daktrim aluminium 60x45 tekening. Doorsnede van de aluminium daktrim
De dikte van het aluminium van de daktrim is 1 mm. De breedte waarover epdm geplakt kan worden is dus 44 mm. De 'U' meet inwendig hoog 10,4 mm en diep 9 mm. Er ligt epdm in de 'U'. Over blijft een ruimte van 9 x 9 mm in de 'U'

 


Afb 048-3527 vs03: We zien hier het lijmen en kitten van de epdm. Dit heeft meer iets van kleien en 'smeren'. Het is een gevecht geweest met het materiaal, met het epdm, de lijm en de kit, het is een slagveld gelijk. De betimmering/de houten constructie ligt hier gewoon open, de constructie ligt gewoon bloot, de regen slaat neer achter het houtwerk, foto 12 september 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 049-3527 vs05 (vingerafdrukken): Linker zijwang van de 'kapel'. Met de blote handen is hier gestreden, we zien de vingerafdrukken van Bouw-Slim uit Swifterbant in de kit, hier zit een 'doe-het-zelf' aspect in, dit is niet professioneel. Ook ligt de betimmering hier gewoon open, en regen slaat neer achter de Prodeq Prime+ multiplex bekleding, foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 050-3522 vs03: Werk Bouw-Slim uit Swifterbant. Rechter wang van de 'kapel', de betimmering ligt hier gewoon open, constructie ligt bloot, regen slaat neer achter het houtwerk, we zien het blauwe dampdoorlatende doek/folie achter de ventilatielat, achter dit doek zit de isolatie en het houten frame, 12 september 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 051-3830 vs02: Bouw & Slim werk, blaasvorming of vouw, beginnende onder de daktrim, over het aluminium heen, naar en over het houtwerk van de dakopstand, hier moet water onder kruipen, de aluminium trim is niet afgekit, volgens Bouw en Slim trekt het allemaal van zelf weg, foto 30 november 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 052-3830 vs03: Hertalan-epdm dakbedekking door Bouw-Slim uit Swifterbant, rechts van de vouw zien we ook blaasvorming precies boven het aluminium van de daktrim (aan de dakrand), links zien we epdm dat oploopt tegen het aluminium in de 'U' van de trim en verder naar links ligt het epdm weer vlak in de trim, foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 

 
  Zoals u weet mijnheer Van der Land, en uw heer Van Wassenberg mij ook vertelde uit een andere casus, even niet opgelet, n klein gaatje, en je dak is lek. Als je een schip bouwt en je laat dit schip te water, n gaatje kan het schip doen zinken. "Goh, waar is mijn boot nu, gisteren lag ie hier nog?"

Prima dat u in banen plakt, dan kan je het epdm heel mooi leggen, vertelde uw heer Bouw mij. Maar dan heb je veel naden. En deze naden behoeven uiterste zorg bij het lijmen en kitten. Hier zagen wij uw medewerker Alwin(sch) met uiterste concentratie aan het werk. Maar Alwin(sch) heeft helaas niet alle naden mogen plakken. Wie heeft het epdm op de daktrim van de kapel geplakt? Was u zelf hier niet ijverig aan het plakken?

 Zie eerdere Afbeelding 036-2957 03: Medewerker Alwin(sch) rolt met uiterste concentratie (bloedserieus)

 

U zult waarschijnlijk ons vertellen dat er hier een beetje kit of lijm nog onder moet? Hoe gaat u het hier schoon krijgen en droog? En er zitten veel meer blazen in het dak n langs de randen. Moet ik u elke keer weer opnieuw gaan bellen tot dat onze garantie op is? Daarna mogen we zelf met de kitspuit en een emmertje met contactlijm het dak op? Wat doen die hoogbejaarden daar op dat dak? Wat 'smeren' zij daar?

 

Naar aanleiding van de overweging

Wij overwegen nu om komend jaar (2018) (wordt nu waarschijnlijk 2019) de aluminium trim van de 'kapel' en de dakgoten los te nemen en te zien of de bovenkant van de door u aangebrachte Prodeq Prime+ multiplex platen door u is geseald, en voldoende geseald. U begrijpt dat wij nu ernstige twijfel hebben of dit is gebeurd en in voldoende mate, gelet op de onderzijde van de platen waar u complete stukken heeft overgeslagen.

Bij de dakgoten loopt het 18 mm dikke OSB van de dakrand door boven de bovenkant van de Prodeq Prime+ multiplex plaat, en op dit OSB zit de daktrim gemonteerd.

 


Afb 053-3188 vs03: Bouw-Slim, dakgoot vr, OSB steekt over de Prodeq Prime+ multiplex plaat heen, aluminium daktrim is gemonteerd op de strook OSB, foto 29 juni 2017 (Reiger Copyright)

 

 
  Rond de 'kapel' is op het dakbeschot een 'CLS' van 39 x 89 mm aangebracht, liggend op de zijde die 39 mm meet. Aan de zijde die 89 mm meet is een strook OSB met een dikte van ca. 1 cm dikte aangebracht. Vervolgens is aan deze strook een CLS 39 x 89 mm geschroefd zoals op volgende fotos:       

 

 


Afb 054-3013 vs03: Bouw-Slim, 'CLS' 39 x 89 mm gemonteerd liggend op de zijde die 39 mm meet op het 18 mm dikke OSB-dakbeschot boven de 'kapel', vervolgens is aan de zijde die 89 mm meet een strook OSB met een dikte van 9 mm aangebracht, foto 19 juni 2017 (Reiger Copyright)

 


Afb 055-3078 vs03: Vervolgens schroeft Bouw-Slim aan de 9 mm dikke opstaande strook OSB een 'CLS' 39 x 89 mm aan de zijde die 39 mm heet, deze bovenste 'CLS' ligt zeg maar plat, en hangt nu dus aan de strook OSB van 9 mm dik. De 'CLS' hangt nu naar buiten toe enigszins schuin af, en dit is de reden dat er water op deze dakrand blijft staan. Deze constructie is niet stabiel en zwak. Eigenlijk gaat straks de multiplex gevelbekleding dit balkje dragen, en dit is natuurlijk de omgekeerde wereld. Zou dit de reden zijn dat de heer Van der Land bang is als er mensen over dit dak lopen. Denk aan de schoorsteenveger, en de technische adviseurs van Hertalan, bijvoorbeeld? Foto 21 juni 2017(Reiger Copyright)

 

 
  Deze bovenste 'CLS' hangt nu aan de strook OSB van 9 mm dik. De verticale ventilatielat op hoek zit bovenin met klosjes vastgeschroefd tegen de 'CLS' op de hoek. Tegen de bovenste 'CLS' zien we een horizontale ventilatielat gemonteerd ook met behulp van klosjes. De klosjes zijn nodig omdat de uitlijning hier niet klopte. We kunnen tussen de ventilatielat en het blauwe doek doorkijken. De Prodeq Prime+ multiplex plaat gaat uiteindelijk de 'CLS' bovenin ondersteunen!? 'Het behang steunt de muur'!??

 

 


Afb 056-3112 vs03: Werk Bouw-Slim. We zien hier de bovenste horizontale ventilatielat gemonteerd aan de bovenste horizontale 'CLS' (39 x 89 mm). Op de hoek zit een klosje waarlangs een rood touwtje gespannen is, nodig voor het uitlijnen van de ventilatielat, we zien achter de ventilatielat klosjes nog voor het blauwe doek. Er zit nu lege ruimte tussen de 'CLS' en de ventilatielat. Op de ventilatielat wordt de trim gemonteerd. Het epdm wordt straks over de lege ruimte gespannen, als een hangbrug! Geplakt over de leegte? Geplakt daar waar leegte is? Foto 21 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 057-3133 vs03: Werk Bouw-Slim. De verticale ventilatielat op de hoek zit bovenin met klosjes vastgeschroefd tegen de 'CLS' op de hoek. Tegen de bovenste 'CLS' zien we een horizontale ventilatielat gemonteerd ook met behulp van klosjes. We kunnen tussen de ventilatielat en het blauwe doek doorkijken. De Prodeq Prime+ multiplexplaat gaat uiteindelijk de 'CLS' bovenin ondersteunen!? Foto 22 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 058-3133 vs04: Werk Bouw-Slim. De bovenste ventilatielat buigt door vanwege de ladder die ertegen rust. De aluminium daktrim wordt op deze ventilatielat gemonteerd!? Je wil geen trim bevestigd op deze ventilatielat! En de op de trim gelijmde epdm-dakbedekking zal later (5 oktober 2017) loskomen, zodat regenwater ook hier achter de houten constructie kan komen voor of achter het blauwe doek. Nu begrijpen we ook beter waarom de heer S. van der Land van Bouw & Slim uit Swifterbant geen stenen op de dakrand wil hebben. Foto 22 juni 2017(Reiger Copyright)

 

 
  Aan de bovenzijde van het grote zijvlak van de 'kapel' zit de bovenste horizontale ventilatielat met klosjes gemonteerd aan de 'CLS'. De aluminium trim is gemonteerd op de ventilatielat. Je wil geen trim op deze ventilatielat! Tussen de ventilatielat en de 'CLS' zit nu een open spleet van ca. 2 cm. Het epdm moet over deze leegte heen en kan hier niet gelijmd worden. Enkel op de trim kan het epdm nog gelijmd worden. Maar de door Bouw & Slim uit Swifterbant gebruikte Hertalan KS137 lijm heeft hier niet gehouden en het epdm is losgekomen. Het is hier opgewaaid.

 

Picture met tekst


Scan 059-10429 vs04: Bouw-Slim ontwerp en uitvoering, slechte/zwakke constructie. Grote zijvlak van de 'kapel' aan de bovenzijde, dakrand met aluminium daktrim, 5 oktober 2017 waaide hier het epdm los van de daktrim, de Hertalan KS137 lijm gebruikt door Bouw & Slim heeft de delen niet bij elkaar kunnen houden, de trim is bevestigd op de ventilatielat, het epdm zweeft over de spleet, over de leegte tussen 'CLS' en ventilatielat, de zaak is ook nat!,  de constructie is ook nat geworden!uiteindelijk moet de Prodeq Prime+ multiplex plaat de constructie ondersteunen?!,  Het behang steunt de muur!?constructie zakt door zie stippellijnen, Scan 31 december 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 060-3819 vs02: Bouw-Slim werk. De aluminium daktrim is gemonteerd op de ventilatielat. Deze ventilatielat zit lager dan de 'CLS' die er achter zit. Het multiplex zit nog weer lager. Dit kan ook kloppen want onder is de ruimte met de dakleien kleiner dan bij de rechterwang van de 'kapel', zodat je de onderkant van deze plaat eigenlijk niet kunt verven. Het verticale ribje van de aluminium trim heeft zo ook geen zin. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 061-3526 vs03: Werk Bouw-Slim. Op deze dakrand staat water, de dakrand is niet vlak, maar loopt schuin naar buiten af, de 'CLS' hangt naar buiten af, de aluminium daktrim ligt lager dan de dakrand, omdat de ventilatielat ook al weer lager is gemonteerd, foto 12 september 2017(Reiger Copyright)

 

 
  EPDM verwachte levensduur meer dan 40 jaar 

Op uw Bouw & Slim-site (Bouw-Slim) vertelt u dat epdm een verwachte levensduur van meer dan 40 jaar heeft. En dat epdm zo goed als onderhoudsvrij is. Het was de bedoeling, toen wij met u in zee gingen, dat wij voor de rest van ons leven eigenlijk geen omkijken meer zouden hebben aan ons dak, dat door u voorzien is van nieuw dakbeschot, isolatie, en epdm-dakbedekking.

 

Epdm op het zijgebouw (zijkamer en garage) en lekkage

Op een gegeven ogenblik besluit u, dat de dakbedekking van het zijgebouw verwijderd gaat worden. Het bitumen en piepschuim zijn dan straks weg, en u kunt dan beter aan de zijgevel boven werken, aan het plaatsen van de frames voor de 'kapel' en onder de dakgoten. Het ziet er naar uit dat het de komende tijd, dagen, droog blijft. Ingeval regen op komst is, legt u vast het folie neer dat onder de isolatieplaten komt, vertelt u. U zegt dat het een betonnen dek is en er zit ook nog iets van bitumenlijm op, hiermee waren de gecacheerde piepschuim-isolatieplaten op het dak gelijmd. Hooguit zal er wat regenwater in de spouw terecht komen, vertelt u. Ik ben het hier niet mee eens. En als het dan s avonds gaat regenen, lekt het water tussen de kanaalplaten in zijkamer en garage. Er zit toch een klein gaatje in het plasticfolie, en op een plek ligt de folie niet onder het epdm dat naar boven gaat. Het water gaat hier dus niet op het plastic, maar onder het plastic. Onder het plastic ontstaan grote zwarte vlekken, regenwater wat zich over de zwarte bitumenlijmlaag verspreidt, en naar beneden lekt tussendoor de kanaalplaten.

Mijn vrouw en ik halen s avonds de ballast van het plasticfolie, het regenwater kieperen wij van het dak, en met dweilen halen wij het water onder het folie weg. Daarna plaatsen wij het folie weer terug, met de ballast, en zorgen dat het epdm nu over de folie uitkomt. We hebben een groot geluk gehad dat de regen toen gestopt is, anders was de ellende niet te overzien geweest. Wij waren niet blij.

Als u de isolatieplaten gaat plaatsen boort u in het betonnen dek. Liever had ik dit niet, en ik had u dan ook gevraagd de isolatieplaten te lijmen. Ik heb u aangegeven met welke lijm ik dit graag gehad had willen hebben. Het epdm lijmt u immers ook, op de isolatieplaten. Deze lijm is zeer eenvoudig aan te brengen.

Ik waarschuw u, als u aan het boren bent. Ik vertel u nogmaals dat het dek, de vloerplaten (kanaalplaten) hier slechts 10 cm dik zijn. Uw mensen schreeuwen bijna van het dak dat dat niet bestaat, dat dat echt niet kan. Een aantal keren kijk ik beneden of u al door het plafond heen bent. U boort met een boor van 8 mm. De dikste isolatie is 110 mm. De dunste isolatieplaat 70 mm. U heeft pluggen bij u met lengtes 135 mm en 115 mm.

 


Afb 062-3155 vs03: Doos Guardian Concrete Plug 115 mm om isolatieplaten mee te monteren op een ondergrond van beton, foto 23 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 063-3154 vs03: Doos Guardian Concrete Plug 135 mm om isolatieplaten te monteren (te bevestigen) op een ondergrond van beton, foto 23 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 064-3774 vs04: Guardian Concrete Plug 135 mm om isolatieplaten te monteren/te bevestigen, op de kop van de spijker is een kunststofdop (nylon?) gemonteerd om warmteverlies te verminderen, de stalen pen komt hierdoor dieper in de isolatie te liggen, en er is een kunststof rozet in plaats van een metalen rozet, foto 22 november 2017(Reiger Copyright)

 

 
  Bomkraters in het plafond, scherven op de grond

Als ik die zaterdagmorgen 24 juni 2017 in de zijkamer kom, zie ik dat u op zeven plaatsen er doorheen bent. De scherven vis ik op van de grond. Als ik u er s maandagsmorgen mee confronteer, biedt u nog niet eens uw excuses hier voor aan.       

 


Afb 065-3779 vs03: Werk Bouw-Slim. Scherf uit het betonnen plafond geslagen, Bouw & Slim uit Swifterbant is door het betonnen plafond heen gegaan, Bouw-Slim zakt door het plafond, dikte van de kanaalplaat is 100 mm, boorgat 8 mm ten behoeve van de isolatieplug, bevinding zaterdag 24 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 066-3784 vs03: Scherf uit het betonnen plafond geslagen, Bouw-Slim uit Swifterbant is door het betonnen plafond gegaan, dikte van de kanaalplaat is 100 mm, boorgat 8 mm ten behoeve van de isolatieplug, deze bomkrater bevindt zich op de naad tussen twee kanaalplaten, bevinding zaterdag 24 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 067-3157 vs03: Werk Bouw-Slim. De scherven die wij opgeraapt hebben van de grond, Bouw-Slim uit Swifterbant is door het betonnen plafond gegaan, dikte kanaalplaat 100 mm, foto zaterdag 24 juni 2017
(Reiger Copyright)

 

 
  Speciale pluggen voor de isolatie-platen op mijn verzoek, nadat u niet ging lijmen

Het is u te prijzen, nadat ik u erop gewezen had dat er speciale pluggen in de handel zijn, dat u toch op zoek bent gegaan naar pluggen om de isolatie mee te monteren, die beter isoleren. De pluggen hebben nog wel steeds een stalen pen, maar ze hebben een soort nylon(?)dop bovenop, waardoor de stalen pen (spijker) nu precies 2 cm onder het epdm eindigt. Er is ook geen sprake meer van een stalen rozet, deze is nu van kunststof. Stalen pen en stalen rozet zorgen voor warmte uitstraling naar buiten. 

Het is echter wel belangrijk dat je dus een gat van de juiste diepte boort voor deze pluggen rekening houdend met boorsel dat onderin het gat blijft liggen en wat je er niet uitkrijgt. Je moet je boor aftapen of voorzien van een instelbare aanslag. Als je de plug plaatst, moet deze eerst voldoende diep geplaatst worden. Dit kan met behulp van een stukje kunststof pijp dat je over de pen heen zet op de rozet, en de plug dan eerst voldoende diep te tikken. Daarna kan je de stalen pen inslaan. Dit is op mijn dak onvoldoende door u gebeurt, waardoor de rozetten uitsteken. De stalen pen zit nu niet voldoende diep, wat weer tot extra warmtelekkage leidt. 

Nu was het echter de eerste keer dat u met deze speciale pluggen werkte. Uw medewerker Harm Jan kan u vertellen, dat ik zelf ook graag zo een plug van u wilde plaatsen. Het was mijn eerste keer, en u begrijpt veel te vroeg sloeg ik de metalen pen in de plug, de plug zat nog niet voldoende diep. Zeg maar dat ik stage bij u liep, en u kunt niet zeggen dat ik niet geleerd heb bij u.

 


Afb xxx-4253 vs04: Bouw-Slim werkuitvoering. De rozetten van de isolatiepluggen steken uit. De rozet moet gelijk komen met de bovenkant van de pir-isolatieplaat. Deze plug zit te hoog, de plug is onvoldoende diep geplaatst, en/of niet voldoende aangedrukt. Of was het boorgat niet diep genoeg?! De nylondop op de stalen spijker zit nu onvoldoende diep, wat ook weer meer warmtelekkage geeft. Er zit nu ook lucht rondom de plug. En waar lucht is, zit de Hertalan epdm-dakbedekking niet vast. Foto 4 november 2018 (Reiger Copyright)
 

 


Afb 068-3834 vs03: Bouw-Slim werk. De rozetten steken uit. De plug met rozet moet gelijk komen met de bovenkant van de pir-isolatieplaat. Deze plug zit te hoog, plug onvoldoende diep geplaatst, niet voldoende aangedrukt. Of was het gat niet diep genoeg?! De nylondop op de stalen spijker zit nu onvoldoende diep wat ook weer meer warmtelekkage geeft. Er zit nu ook gas rondom de plug. En waar gas is, zit de epdm niet vast. Foto 30 november 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 069-3791 vs03: Hulpstukje dat gebruikt had kunnen worden om de plug met rozet voldoende diep te krijgen, gelijk met de bovenkant van de pir-isolatieplaat. Mits het gat natuurlijk voldoende diep geboord is. Bouw & Slim heeft de pluggen met de rozetten onvoldoende diep geplaatst, dit geeft warmte lekkage en blaasvorming, foto 28 november 2017(Reiger Copyright)

 

 

Hier eindigt Deel 2 van 4 van deze brief of dit rapport aan bouwbedrijf Bouw-Slim t.n.v. de heer S. van der Land met datum 31 december 2017 getiteld: 'Een wandeling'
 

Deze brief of dit rapport aan Bouw-Slim bestaat uit een brief van 25 pagina's en een bijlage van 67 pagina's met 131 foto's. De foto's zijn hier nu opgenomen in de brief zelf. Omdat deze pagina op het internet veel te lang zou worden, verdelen wij dit document in delen.

Deel 2 van 4 beslaat pagina 7 tot en met pagina 12 van 25 van de brief. Voor de bijlage betreft het pagina 16 (foto 030) tot en met pagina 36 van 67 pagina's (tot en met foto 069 van de 131 foto's).

Dit Deel 2 van 4 van deze brief of dit rapport behandelt het aanbrengen van de Hertalan epdm-dakbedekking, de constructie van de nieuwe dakrand rond de 'kapel',en  de montage van de isolatie op het betondek, door Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant.

Nadat heer Bouw & heer Slim hier 20 juli 2017 voor het laatst waren, melden zij zich eerst 2 november 2017 voor "Het afwerken van het laatste stukje dak wat nog gebeuren moet" (Sijbren van der Land).


Deel 3 van 4 van deze brief of dit rapport behandelt het verwijderen van de buitenmmuur zijgevel van zijkamer beneden en het plaatsen van een isolatieframe met gevelbekleding


Deel 3 van 4 van deze brief of dit rapport wordt geplaatst op een nieuwe pagina of scroll van deze site - www.deregentegenhouden.nl - , klik hieronder.

 

 

Naar Deel 3/4 van deze brief of dit rapport

 

Naar Deel 3 van 4 van deze brief aan de heer S. van der Land van bouwbedrijf Bouw-Slim te Swifterbant met datum 31 december 2017, met titel 'Een wandeling'
Klik hierboven

 

f

 

Terug naar de Bouw & Slim Hoofdpagina die we voor hen hebben ingericht
Klik hierboven

 

 

Picture met tekst

 

o