Brief* aan de heer S. van der Land, van bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant,
met datum 31 december 2017: 'Een wandeling'

 

Nieuw dak door Bouw-Slim uit Swifterbant

De Kruisboog*, Swifterbant, nieuw dakbeschot, pir-afschotisolatie, Hertalan epdm-dakbedekking, nieuwe dakgoten, aanbrengen leien, gedeelten van de buitenmuren* vervangen door isolatieframes en gevelbekleding

 

Deze brief of dit rapport aan Bouw-Slim bestaat uit een brief van 25 pagina's en een bijlage van 67 pagina's met 131 foto's. De foto's zijn nu opgenomen in de brief. Omdat deze pagina op het internet veel te lang zou worden, verdelen wij dit document in vier delen. Hieronder Deel 1 van deze brief.

 

 

Deel 1/4 van deze brief of dit rapport

 

 

Aangetekend* verstuurd 8 januari 2018, en bericht van ontvangst gekregen 9 januari 2018 dossier*

 

 

Bouw-Slim
T.n.v. de heer S. van der Land
Industrieweg 30
8255 PB  Swifterbant
Betreft:   een wandeling


 

Swifterbant, 31 december 2017

 

Geachte heer Van der Land,

De bal is rond (H.J. Cruijff), het maakt niet uit waar we beginnen, welke weg we bewandelen is niet zo belangrijk, we blijven op de bol, de oppervlakte van de bol is uw en mijn verhaal. We beginnen bij donderdag 2 november 2017.

Donderdag 2 november 2017 heeft u mij gebeld. Ik was in gesprek, en u werd omgeleid naar mijn voice-mail, en u heeft deze ingesproken. s Avonds kwam ik er achter dat u op mijn voicemail stond.


Voicerecorder:

Donderdag 2 november 2017 om 12:17 uur van 06 - 3701 9680 "Goedemiddag met Sijbren van der Lands Bouw-Slim, eh Kees zou jij mij even terug willen bellen aangaande het afwerken van het laatste stukje dak wat nog gebeuren moet - wou ik even met je afspreken - hartelijk dank alvast"  (map Geluidsopnamen)

 

Het was alsof u vorige week hier nog was, en het nu even af kwam maken. 

s Middags 2 november 2017 heeft u nog een keer gebeld. Wij controleren altijd eerst de nummers die ons bellen. Wij kwamen er achter dat het het nummer was van uw heer Van Wassenberg. Er werd niet ingesproken. We hoefden niet veel te doen, want even later ca. 15:15 uur stond uw busje al bij ons voor de deur en belden uw medewerkers Harm Jan en Alwin(sch) aan. 

Ik opende de deur en werd door Harm Jan begroet met 'directeur'. Ik keek hen aan, Harm Jan stond met zijn handen in zijn zakken en knikte omhoog met zijn hoofd richting overhangende flappen dakbedekking (epdm) aan de voorkant van onze garage, en zei dat ze het dak kwamen afmaken. Ik zei hen dat het nu winter was, en dat je in de winter geen epdm kon plakken. Alwin(sch) reageerde hier 'handig' op, dat ze met de fhn veel konden doen.

Wat wilde Alwin(sch) met de fhn gaan doen, voelde hij nattigheid of kou? Ik weet zeker dat ze eerst aan mij mijn trekker zouden vragen om water van het dak te trekken voordat ze zouden kunnen beginnen, zoals van de zomer uw heer Van Wassenberg deed op het nieuwe dak van onze 'kapel'. Ik zei dat we het niet gingen doen. Uw heren gingen weg.

 


Afb 001-3712 vs02:
Epdm-dakbedekking hangt over aan de voorkant van de garage, 20 juli 2017 was Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant hier voor het laatst, onze deadline 1 november 2017, foto genomen 31 oktober 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 002-3714 vs02: Overhangende flappen, dakbedekking (epdm) hangt over aan de voorkant van de garage, 20 juli 2017 was Bouw & Slim uit Swifterbant hier voor het laatst, onze deadline 1 november 2017, foto genomen 31 oktober 2017(Reiger Copyright)

 

 
Weet u nog mijnheer Van der Land, dat u mij vertelde dat je in de winter geen epdm kon plakken? U heeft het mij zeg maar 'geleerd'.

 

Voorlopig de laatste keer 20 juli 2017

De laatste keer dat u, Bouw-Slim, hier was, was 20 juli 2017. Uw heer J. van Wassenberg en ik hebben toen afspraken gemaakt onder andere over een steiger, over metselwerk dat ik zou uitvoeren, en over timmerwerk dat ik zou uitvoeren. Ook vroeg uw heer Van Wassenberg of u, Bouw-Slim, de laatste rekening zo vast mocht sturen. Ik had hier geen bezwaar tegen. Het werk was voor het grootste gedeelte gedaan, de vakantie begon, wij waren blij dat we onze rust wr kregen, en plechtig beloofde uw heer Van Wassenberg dat u, Bouw-Slim, zeker zou terugkomen na de vakantie om het werk af te maken.

Ik heb de rekening per direct betaald. We waren blij dat we van u af waren, de rust was wedergekeerd, en het huis was weer van ons. En van u kreeg ik per e-mail een bevestiging dat u mijn laatste betaling aan u, had ontvangen.

Als eerste heb ik, nadat u vertrokken was, het houtenframe boven de garagedeur afgebroken en opnieuw gemaakt, zodat u weer een basis zou hebben om de dakopstand/dakrand aan te brengen. Vervolgens heb ik de muur aan de zijkant, waar de zijdeur zit, 10 steenlagen afgebroken en weer opnieuw opgemetseld, zodat u ook hier de eindplank en aluminium trim en epdm kon aanbrengen. Uw heer Van Wassenberg had geconstateerd dat dit stuk muur hoger kwam dan de rest, dat de lagenmaat hier ineens anders (groter) was dan de rest van de muur, ik constateerde dat dit stuk muur ook naar binnen week, en bij het afbreken kwam ik eerst na 10 lagen weer op gezond metselwerk uit.

 


Afb 003-3356 vs02: Frame boven de garagedeur opnieuw opgebouwd door C.G.J. Kloosterman (opdrachtgever), in de onderste balk zien we de ventilatiegaatjes die men al in 1977 heeft aangebracht, zodat het kon/kan ventileren achter het aan te brengen rabat, links is de muur 10 steenlagen afgebroken en wordt opnieuw opgemetseld door C.G.J. Kloosterman, de metselprofielen mocht ik lenen van de heer L. Bron uit Swifterbant, de lijmtang kreeg ik van de de heer L.F. van Voskuilen voormalig schrijnwerker te 's-Gravenhage, foto 2 augustus 2017(Reiger Copyright)

 

 

Evenzo voor het frame boven de zijdeur van de garage, wat ik opnieuw vastgezet heb, en 10 steenlagen aan de linkerkant van deze zijdeur, die ik opnieuw opgemetseld heb. 

12 Augustus 2017 ben ik klaar met het timmerwerk en het metselwerk dat door mij zou worden uitgevoerd. Bouw & Slim kan de dakopstand hier verder afmaken. Mijn target heb ik gehaald, Regio Midden van 'Bouwend Nederland' begint volgende week weer na de bouwvak, en Noord Nederland eerst 28 augustus 2017. Bouw & Slim is nog even op vakantie!

 

Roestige spijkers, gn rvs gebruikt

Vervolgens ben ik begonnen met het schilderen van de Prodeq Prime+ multiplex beplating van de 'kapel' en de dakgoten.

Bovengekomen, 13 augustus 2017, zag ik bruine vlekken rond de spijkergaten.

 


Afb 004-3395 vs03: Door Bouw & Slim uit Swifterbant, aan de linkerkant van het gat spijker die roest, gn rvs (roestvast of roestvrij staal) gebruikt, bruine vlek op de plaat, bomkrater in de Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen naast de spijker, gat gaat door meerdere van de fineerlagen heen, foto genomen 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 

 
U, Bouw-Slim, heeft de Prodeq Prime+ multiplex platen met gebruik van uw pneumatisch spijkerpistool aangebracht. Het lag mij op de lippen om u te vragen toen u daarmee begon of u wel rvs (roestvrij/-vast staal) spijkers hiervoor gebruikte. Maar ik hield mij in, vond dat dat te ver ging, ik vertrouwde u, en eigenlijk ook weer niet.

Maar nu dacht ik aan roest. De spijkergaatjes zijn niet groot, ik word ouder, en draag een leesbril. Ik heb mijn camera gehaald. De fotos heb ik op mijn Windowsplatform overgebracht.
 

Te pletter ben ik mij geschrokken,
nadat ik op mijn computerscherm had ingezoomd op de spijkergaten. De door u gebruikte spijkers waren aan het roesten! Ziet u bovenstaande afbeelding.

Zoals u misschien weet is rvs niet magnetisch, maar er zijn soorten die lichtmagnetisch zijn. Wel aan de koelkast bij ons hangt zo een poppetje van een bakkertje die zojuist een brood heeft gebakken met zo een klein magneetje daarachter. Boven klikte ik het poppetje aan de spijkers die u in het multiplex heeft geschoten.

 


Afb 005-3405 vs02: Bakkertje brood met magneetje, proef door C.G.J. Kloosterman, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 006-3406 vs02: Bakkertje die zojuist een heerlijk brood heeft gebakken, proef door C.G.J. Kloosterman, het magneetje blijft hangen, Bouw & Slim gebruikte hier gn roestvast- of roestvrijstalen schietspijkers, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 

 
Met nog een los klein magneetje heb ik de proef op de som gedaan. 'Klak', het magneetje klakte zichzelf vast op de spijkerkop. Dt was niet licht magnetisch. Dt was 'gewoon' staal.

 


Afb 007-3447 vs02: Magneetje uit een bithouder, proef door C.G.J. Kloosterman, foto 14 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 008-3449 vs02: 'Klak', het magneetje uit de bithouder 'klakt' zichzelf vast op de spijkerkop, proef door C.G.J. Kloosterman, de gebruikte schietspijkers door Bouw & Slim zijn dus niet van roestvrij of roestvast staal, foto 14 augustus 2017(Reiger Copyright)

 

 
Bomkraters

Te pletter ben ik mij ook geschrokken, omdat de spijkers elk in een soort bomkrater zaten. U heeft met uw pistool deze mooie Prodeq Prime+ multiplex platen zwaar beschadigd. Uitvergroot zien we een soort inslag, een groot gat, en aan een kant van dit gat, van deze krater, de rechthoekige kop van het spijkertje. Het lege gat, de ruimte naast de spijker gaat door meerdere van de fineerlagen heen. De kop van de spijker zwemt bijkans in een soort lege ruimte.

 


Afb 009-3397 vs03 gesn: Bouw & Slim spijker roest, bomkrater in de plaat geslagen, door meerdere Prodeq Prime+ multiplex fineerlagen heen, links zien we een plaatkant/zaagsnede die wel goed geseald is, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 010-3397 vs05 gesn: Zelfde roestige Bouw & Slim spijker, bomkrater in plaat geslagen naast de spijker, door meerdere Prodeq Prime+ multiplex fineerlagen heen, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 011-3408 vs02: Gesealde zaagkanten door Bouw & Slim, gaten in de Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 012-3408 vsc: De spijker roest, de spijker steekt buiten de plaat uit, boven de twee spijkergaten zien we ook dat de plaat beschadigd (gekwetst) is door het geweld van de machine (pneumatisch nagelschietpistool), en deze spijkers zitten dicht op de rand van de Prodeq Prime+ multiplex plaat, werk Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)           

 


Afb 013-3410 vs03: De spijker zit onderin, boven de spijker is een groot gat in de plaat geslagen door meerdere van de fineerlagen van de Prodeq Prime+ multiplex plaat heen, de spijker roest, bruine vlek onder de spijker op de buitenkant van de plaat, werk Bouw & Slim, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)Afb 014-3411 vs02: De spijker zit onderin, boven de spijker is een gat in Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen door meerdere van de fineerlagen heen, de spijker roest, bruine vlek onder de spijker op de buitenkant van de plaat, werk Bouw & Slim (Bouw-Slim) uit Swifterbant, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 015-3412 vs02: De spijker zit onderin, boven de spijker is een groot gat in de Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen door meerdere van de fineerlagen heen, een bomkrater gelijk, waar is het verdreven materiaal gebleven?, de spijker roest, onder de spijker bruine vlek op de buitenkant van de plaat, werk Bouw & Slim, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 016-3433 vs03: Links zit de spijker onderin, deze spijker moet nog gedreveld worden, boven de spijker is een gat in de Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen door meerdere van de fineerlagen heen door Bouw & Slim (Bouw-Slim uit Swifterbant), de gaten en spijkers zijn met zinkprimer behandeld door C.G.J. Kloosterman, 13 augustus 2017(Reiger Copyright) 

 


Afb 017-3434 vs03: Spijker zit onderin, boven deze spijker is een diep gat in de Prodeq Prime+ multiplex plaat geslagen door meerdere van de fineerlagen heen, werk Bouw & Slim (Bouw-Slim uit Swifterbant), foto 13 augustus 2017
(Reiger Copyright)

 


Afb 018-3723 vs03: Andere locatie in Swifterbant (Bron), ander bedrijf (niet Bouw & Slim), plank tuinhuis, 3 jaar oud, buiten, regen, geen roest, en geen bomkrater naast de spijker, foto 15 november 2017(Reiger Copyright)

 

 
Zitten de platen nu eigenlijk wel vast? Vast zoals ze eigenlijk hadden moeten zitten? De spijkers zwemmen immers in een lege ruimte in de multiplex plaat?

Waar is het materiaal van deze lege ruimten gebleven? Het verdreven materiaal?

Ik heb hier roestvrijstalen spijkers liggen 2,1 x 40 mm. Als u deze met de hand had gespijkerd, had ik ze nog voor u gedreveld. Ik stond klaar om u te helpen. Nu heb ik nog uw schietspijkers kunnen drevelen, omdat deze boven de bomkrater buiten de plaat uitstaken en ik zo niet kon gaan schilderen. Voorts waren enkele delen van de plaat van onvoldoende spijkers voorzien, hier zat de plaat nog niet vast, de plaat bewoog, en heb ik zelf spijkers bij moeten zetten.

 


Afb 019-3442 vs03: Op het grote vlak, op de hoek aan de rechterkant, zijn te weinig spijkers aangebracht door Bouw & Slim uit Swifterbant, de plaat bewoog hier ook, zinkprimer spijkergaten door C.G.J. Kloosterman, foto 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 

 
Goede raad was duur. U was met vakantie. Ik heb de spijkerkopjes en de bomkraters tweemaal ingespoten met zinkprimer. Vervolgens heb ik de door u geadviseerde plamuur (Ac) gebruikt.

Beter was het geweest als ik de gaten i.p.v. met de door u geadviseerde plamuur (Ac), gedicht had met een tweecomponenten duurzaam houtreparatiemiddel op basis van epoxy.
 

 

Aanvullende foto 1 april 2019 op dit rapport: Waarom rvs (roestvast of roestvrij staal) is voorgeschreven bij de montage van deze multiplex gevelbekleding!
 

Bouw-Slim IMG_4336 vs05 'Prodeq Prime+, spijkers roesten, geen rvs gebruikt'. Smerige roestvlekken op de gevelbekleding. Oud-medewerker M. van bouwbedrijf Loosman BV uit Swifterbant, oud-collega van Jeroen van Wassenberg, over waarom Bouw-Slim geen rvs heeft gebruikt hier: "Het wordt dan wel duur voor zo'n aannemer". Bouw-Slim gebruikte ook maar gn lijm, gn kit, en gn 'seal' dat werd ook te duur? Foto 1 april 2019 (Reiger Copyright)


 


                                                        Bouwbedrijf 'De Knoeierij', Industrieweg 30, Swifterbant

 

 

Weer verder met dit rapport

 

Zaagsnedes Prodeq Prime+ multiplex plaat door Bouw-Slim niet geseald

Nadat ik de spijkergaten geplamuurd en geschuurd had, heb ik het geheel nog een keer schoongemaakt met een reiniger en ammoniak, om er zeker van te zijn dat de multiplex plaat schoon, droog en vetvrij zou zijn, voordat ik zou gaan schilderen.

De onderkant van de plaat lap ik ook af met mijn doek. Maar dit voelde vreemd aan! Nu ging ik met mijn blote vinger langs de onderkant van de plaat. Het voelde niet goed! Ik heb een spiegel er bij genomen. En wat constateer ik, dat grote delen van de onderkant van de platen niet door u zijn geseald.

In een van de 'verkoop'-gesprekken vertelde u mij, dat als u deze platen zaagt, u direct de zaagkant met speciale 'sealer' weer dichtmaakt, een zogenaamde 'rand-sealer', ziet u ook de sticker op de platen.

Ik zag uw heer Van Wassenberg een plaatkant 'sealen', en dacht op dat moment al: als ik de zaagkant zou sealen dan was deze zaagkant nu 'nat' geweest, denkt u maar aan het bordje dat schilders ophangen daar waar ze net geschilderd hebben. Nu was de zaagsnede niet nat. De heer Van Wassenberg aaide de zaagsnede meer met zijn kwastje. De heer Van Wassenberg roerde de pot sealer ook niet. Het wit was uitgezakt en daarboven was het transparant, en daar gebruikte hij een beetje van.

Nogmaals, het 'sealen' van de plaatkanten was uw werk, behoorde tot uw Bouw-Slim werkzaamheden. Het schilderen van de multiplex platen was mijn deel.

 

             

Als J. Verrijzer zijn verf opbracht was het 'Nat', en was het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen 'heilige dag'. Bij schildersbedrijf J. Verrijzer zeiden ze niet: "Het is niet nat, maar we hangen toch een bordje op, we doen alsof, een klant maak je immers van alles wijs". De heer J.Verrijzer schilderde ook niet op zondag. 'Heilige dagen' zijn plekken waar na het uitvoeren van schilderwerk geen verf zit.

 


Afb 020-3197 vs03: Voorbeeld van onvoldoende door Bouw & Slim gesealde zaagkant van de Prodeq Prime+ multiplex plaat, we kijken hier tegen de enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat aan, daar waar de waterdruppels blijven hangen, het wit van de sealer zit nog grotendeels in de pot, Van Wassenberg (Bouw) roerde zijn rand-sealer niet, foto 3 juli 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 021-3399 vs03: Door Bouw & Slim (Bouw-Slim) niet gesealde zaagkant onderkant Prodeq Prime+ multiplex plaat, enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat, daar waar de waterdruppels komen te hangen, foto genomen in de spiegel 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 022-3400 vs02: Door Bouw & Slim (Bouw-Slim) niet gesealde zaagsnede onderkant Prodeq Prime+ multiplex plaat, enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat, daar waar de waterdruppels komen te hangen, foto genomen in de spiegel 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 023-3402 vs02: Door Bouw-Slim uit Swifterbant niet gesealde zaagsnede onderkant Prodeq Prime+ multiplex plaat, enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat, daar waar de waterdruppels komen te hangen, foto genomen in de spiegel 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 024-3403 vs02: Onderkant goot-kast vr, boven garagedak, door Bouw-Slim uit Swifterbant niet gesealde zaagsnede onderkant Prodeq Prime+ multiplex plaat, enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat, daar waar de waterdruppels komen te hangen, foto genomen in de spiegel 13 augustus 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 025-3698 vs03: Onderkant goot-kast achter, door Bouw-Slim uit Swifterbant niet gesealde zaagkant onderkant Prodeq Prime+ multiplex plaat, enigszins schuin gezaagde onderkant van de plaat, daar waar de waterdruppels komen te hangen, rechts kan de spiegel nog juist tussen het multiplex en de aluminium daktrim, links rust de multiplexplaat op het epdm, de dakgoot rust op de dakrand van de zijkamer, niet volgens opdracht, foto genomen in de spiegel 23 oktober 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 026-3699 vs02: Onderkant goot-kast achter, het multiplex rust op het epdm van de zijkamer, de zaagsnede is niet geseald!, hier kruipt water tussen, en het droogt op deze plaats slecht, werk Bouw & Slim uit Swifterbant. Let wel opdrachtgever schildert hier zelf maar de onderkant van de plaat, hier zit geen 'sealer'!, waar de multiplex plaat rust op het epdm kom je niet meer bij zonder de plaat weg te nemen (slopen), foto genomen in de spiegel 23 oktober 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 027-3701 vs02: Onderkant goot-kast achter, door Bouw & Slim uit Swifterbant niet gesealde zaagkant onderkant multiplex plaat, Prodeq Prime+ multiplex rust op epdm van de dakopstand van het dak zijkamer, zaagkant multiplex hieronder is niet geseald!, hier gaat water tussen zitten en droogt het slecht, foto genomen 23 oktober 2017(Reiger Copyright)

 

 
Maar eerst raadde u mij nog af om deze platen te gaan gebruiken. U vertelde mij dat ik ook een dagje ouder werd, en de platen zouden wel moeten worden geschilderd. Ik vertelde u dat dat mijn zorg was, en dat wij zo dicht mogelijk bij het originele bestek van de woning wilden blijven, en met reden (oorspronkelijkheid en kleur).

 

Woedend

U begrijpt dat ik woedend was, en ben! Deze mooie plaat die van te voren in de fabriek al helemaal gesloten was, in de speciale primer gezet en helemaal vlak, die niet meer gegrond hoefde te worden, die zo in de eindlak gezet kon worden, die u zou gaan 'sealen' na elke zaagsnede, en die natuurlijk met rvs gemonteerd had moeten worden, ziet u ook de sticker die op de plaat aanwezig was.

 


Afb 028-3187 vs02: Prodeq Prime+ multiplexplaten in de aanhanger van Bouw-Slim uit Swifterbant, foto 29 juni 2017(Reiger Copyright)

 


Afb 029-3186 vs04: Instructie op de Prodeq Prime+ multiplex platen, 'De kopse kanten goed afwerken met randsealer', 'Gebruik RVS-spijkers en -schroeven', foto 29 juni 2017(Reiger Copyright)

 

 
De instructies op deze multiplexplaat luiden: 'Gaps moeten volledig gesloten worden met een opvulmiddel' - 'De kopse kanten goed afwerken met randsealer' - 'Gebruik RVS-spijkers en -schroeven' -'Behandel schroef-, spijker- en nietgaten direct met een opvulmiddel'.

Had u, Bouw & Slim, niet beter alle beschadigingen, die u aan deze multiplexplaat toebracht, direct moeten behandelen, direct moeten 'sealen'? Dus ook deze spijkergaten? Maar we denken dat er ook iets mis is met uw techniek van spijker schieten.

 

Overweging

Wij overwegen nu om komend jaar (2018?) de aluminium trim van de 'kapel' en de dakgoten los te nemen en te zien of de bovenkant van de door u aangebrachte Prodeq Prime+ multiplex platen door u is geseald en voldoende geseald. U begrijpt dat wij nu ernstige twijfel hebben of dit is gebeurd en in voldoende mate, gelet op de onderzijde van de platen waar u complete stukken heeft overgeslagen.

 

Geen poppenhuis

U kwam aangereden met extra grote platen Prodeq Prime+ multiplex, 300 x 150 cm. Dit was ook zo afgesproken, u wilde zorgen dat wij in de hoogte geen lelijke naad zouden krijgen, zoals ik u aangewezen had op een ander adres alhier. De keuze voor deze grotere maat plaat is uw heer Van Wassenberg aan te prijzen.

Wij hadden afgesproken zoals in het originele bestek platen van 15 mm dikte. De platen op uw, Bouw & Slim aanhanger waren gn 15 mm. Dit waren dunnere platen.

Ik hield mijn mond. U, Bouw-Slim, de heer Van Wassenberg begon over de platen op uw aanhanger te spreken. Ze waren dunner, vertelde de heer Van Wassenberg mij, maar dat maakte niet uit, ze waren evengoed, zei de heer Van Wassenberg mij.

Ik vertelde de heer Van Wassenberg dat het hier gn poppenhuis was. Mijn boodschap was voor de heer Van Wassenberg direct duidelijk. Hij liet zijn onvrede blijken (vloekte? of iets), en sprak er nog over dat hij s ochtends deze zware platen in zijn eentje op de aanhanger had gehesen. Maar de platen gingen weer mee huiswaarts, uw huis, Bouw & Slim, aan de Industrieweg 30 in Swifterbant. Het was natuurlijk de schuld van Oldenboom (te Doetinchem en/of Harlingen), uw leverancier van hout- en plaatmaterialen. Maar waarom komt de heer Van Wassenberg dan met deze platen naar ons huis gereden, terwijl hij weet dat dit niet de juiste platen zijn volgens onze afspraak, en volgens uw offerte. Hij begint er immers ook zelf over. Hij wist dondersgoed wat we afgesproken hadden.

Als u hetzelfde pistool gebruikt had bij deze lichtere platen waren deze dunnere platen van hun spijkers gevallen, bij wind dan, gezien de bomkraters die u in de plaat sloeg. U zou ze bij wijze van spreken aan de spijkers hebben kunnen ophangen. Dit zou gemakkelijk zijn in het onderhoud, we kunnen dan de platen even afnemen, om ze te schilderen.
 

 
Houten plank opgehangen aan roestige spijker
IMG 4298 vs03 'De spijker zwemt in het gat en steekt buiten de plaat uit'
(Foto Reiger Copyright)


 


Bouw & Slim bord ineens weg

Eind van de zomervakantie was het Bouw & Slim reclamebord wat u tegen ons hek aan De Lange Streek in Swifterbant had gemonteerd ineens verdwenen. Ik dacht dat u het waarschijnlijk elders nodig had. Mijn vrouw vond het geen goed teken, u was immers nog niet klaar bij ons.

 
IMG 4140 'B & S Reclamebord ineens verdwenen'
(Foto Reiger Copyright)

 

De tijd verstrijkt, en u kwam niet meer langs, ook liet u niets meer van u horen.

Een buurman vroeg aan mij wanneer Bouw & Slim het werk af kwam maken. Een andere buur vertelde mij, dat hij dacht dat ik zelf de dakbedekking vr bij de garage ging afmaken. Ik vertelde hem dat dit niet zo was, dat ik betaald had, en dat ik het ook vreemd vond. Van Barneveld die hier ook met epdm rond reed in Swifterbant, had ook de gewoonte eerst veel later zaken af te komen maken.

Buren vertelden mij dat ik beter niet de laatste termijn had betaald. Ze keken mij aan en vonden mij waarschijnlijk een domoor, een 'Onnoozele' (hals).

Meer buren spraken mij aan over de niet 'affe' dakbedekking aan de voorkant van de garage.

 

Beeld vormen

Wij hebben een analyse gemaakt. Ik ben terug gaan filmen. Ik zocht de e-mail op, waarin u bevestigde dat ik de laatste termijn aan u betaald had, omdat ik op zoek ging naar redenen dat u niet meer kwam. Ik dacht, 'We hebben toch wel betaald?'. Uw e-mail betrof toch wel de laatste termijn?

Uw e-mail betrof de laatste termijn! Ik lees de e-mail nu natuurlijk nauwkeurig. De factuur bij de e-mail door uw vrouw verstuurd vermeldt uitdrukkelijk: "Vervangen dakwerk, laatste betalingstermijn bij oplevering, voor 4 augustus 2017 te betalen (vervaldatum)".

Maar dat ik betaald heb, wil niet zeggen dat er ook is opgeleverd. Ziet u de dakbedekking die aan de voorzijde van de garage over de rand heen hangt. Het water loopt hier af van het dak, op het garagepad, en vandaar naar de straat.

Het terugfilmen levert interessante informatie op. De informatie kenden we eigenlijk wel, maar nu konden we ons rustig een beeld gaan vormen.

 

Wij stellen voor onszelf een dead-line

Wij stelden voor ons zelf een dead-line. We namen het ruim: 1 november 2017.

1 september 2017 begon de meteorologische herfst. 1 November 2017 is twee maanden verder. 1 December 2017 begint de meteorologische winter.

Nu zijn we weer terug waar dit verhaal begint, aan het begin van deze brief, 2 november 2017.

 

 

 

Hier eindigt Deel 1 van 4 van deze brief of dit rapport aan bouwbedrijf Bouw-Slim t.n.v. de heer S. van der Land met datum 31 december 2017 getiteld: 'Een wandeling'
 

Deze brief of dit rapport aan Bouw-Slim bestaat uit een brief van 25 pagina's en een bijlage van 67 pagina's met 131 foto's. De foto's zijn hier nu opgenomen in de brief zelf. Omdat deze pagina op het internet veel te lang zou worden, verdelen wij dit document in delen. Deel 1 bestaat uit de eerste 6 van 25 pagina's van de brief en de eerste 29 van de 131 foto's.

Deel 1 van deze brief of dit rapport behandelt het gebruiken van roestige spijkers in plaats van rvs spijkers bij de montage van de Prodeq Prime+ multiplex gevelbeplating door Bouw-Slim, de bomkraters in de multiplex gevelbeplating door Bouw-Slim, het niet-sealen en onvoldoende sealen van de kopse kanten van het plaatmateriaal, proberen dunnere platen te leveren dan in de offerte staan vermeld. Nadat heer Bouw & heer Slim hier 20 juli 2017 voor het laatst waren, melden zij zich eerst 2 november 2017 voor "Het afwerken van het laatste stukje dak wat nog gebeuren moet" (Sijbren van der Land).


Deel 2 begint met 'Het niet affe dak', en behandelt het aanbrengen van de epdm-dakbedekking door Bouwbedrijf Bouw-Slim uit Swifterbant.


 

 

 

Naar Deel 2 van 4 van deze brief aan de heer S. van der Land van bouwbedrijf Bouw-Slim te Swifterbant met datum 31 december 2017, met titel 'Een wandeling'
Klik hierboven

 

f

 

Terug naar de Bouw & Slim Hoofdpagina die we voor hen hebben ingericht
Klik hierboven

 

 


                                                        Bouwbedrijf "De Knoeierij", Industrieweg 30, Swifterbant

 

 

Picture met tekst